Új betonkupolát kapott Csernobil

Új betonkupolát kapott Csernobil

Uniós vezetőkkel közösen adta át az ukrán elnök azt a betonkupolát Csernobilban, ami megakadályozza, hogy a következő száz évben sugárzó anyag jusson a szabadba. Az építményt síneken húzták a sérült reaktor fölé. Az erőművet eddig az a betonszerkezet védte, amit még a 80-as évek végén építettek fölé, de legfeljebb tíz évet bírt volna még ki.

Két hét alatt húzták a helyére a betonkupolát, amely a következő száz évben védi a felrobbant csernobili reaktort. Az előző burok a 80-as évek közepén épült, közvetlenül a nukleáris baleset után. Annyira megrepedezett, hogy már csak néhány évet bírt volna ki.

„Alig 100 méterre állunk a négyes reaktortól, mégis biztonságban végignézhetjük a szerelési munkálatok befejezését. Ez a világ legnagyobb hasonló építménye – mondta Petro Poroshenko ukrán elnök és hozzátette: – Az egész világnak tudni kell, hogy Ukrajna milyen hálás a szövetségeseinek az építkezésért.”

A kétmilliárd dollár értékű beruházásra 40 ország adta össze a pénzt. Az építkezés 2011-ben kezdődött, a kivitelező egy francia cég. „Ez az egyik legfontosabb projekt, amiben az Európai Fejlesztési Bank valaha részt vett. Az emberek egész Európában élénken emlékeznek még az 1986-os balesetre, és azt várták, hogy megnyugtatóan rendezzük a sugárzásveszélyt, ezért a mai nap mindenki számára ünnepnap, aki részt vett ebben a projektben vagy nyomon követte” – emelte ki Vince Novak, a fő finanszírozó bank egyik vezetője.

A csernobili 4-es reaktor 1986. április 26-án robbant fel egy terhelési próba után. A sugárzás szövődményei ezrekkel végeztek. Csernobil Ukrajna egyik legkedveltebb turistalátványossága lett: évente 15 ezren utaznak a térségbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »