Új beruházás Váradon: autóalkatrészeket gyártanak az ipari parkban

Új beruházás Váradon: autóalkatrészeket gyártanak az ipari parkban

Volkswagen, Skoda és Mercedes Benz alkatrészeket gyártanak abban a nagyváradi üzemben, amely az ipari parkban kezdte meg működését.

intevavar3_b

Az autóipar egyik legnagyobb beszállítójának számító amerikai Inteva beruházásának értéke eléri az 5 millió eurót. Jelen pillanatban 175 személyt foglalkoztatnak, ám jövő év végéig 300-ra szeretnék emelni alkalmazottai számát. Mint Lon Offenbacher, az Inteva elnök-vezérigazgatója a szerdai ünnepélyes megnyitón hangsúlyozta, minél több fiatalt, az egyetemek és főiskolák kapuin kilépő mérnököt szeretnének foglalkoztatni.

Nem ez egyébként az amerikai vállalat első Bihar megyei befektetése, kilenc évvel ezelőtt Nagyszalontán nyitottak üzemet. „Nagyon jó üzleti környezetet találtunk itt. Számított természetesen az is, hogy közel vagyunk a határhoz, gyakorlatilag néhány kilométerre vannak az autópályák” – emelte ki Laurențiu Porțan, az Inteva váradi üzemének menedzsere.

Mint ismeretes, az elmúlt két év során két másik egyesült államokbeli vállalat, az Emerson és Plexus is Váradot választotta új üzeme helyszínéül, és mindkettő az ipari parkban telepedett meg. Előbbi 14 hektárt bérel, ahol több mint 1500 alkalmazottat foglalkoztat, és utóbbinak is van már ezer dolgozója. „Sikerült Váradon jó befektetési környezetet kialakítanunk, ami a város számára természetesen munkahelyeket jelent. Stratégiánk, hogy minél több autóalkatrész-gyárat vonzzunk Váradra” – hangsúlyozta Delia Ungur, a helyi fejlesztési ügynökség vezetője.

2015-ben az ipari parkokat kezelő társaságnak 57 millió euró értékben sikerült szerződést kötnie, amelyek összesen ezer új munkahelyet jelentenek a már létező háromezer mellett. A helyi sajtó információi szerint tavaly 4,9 millió lej folyt be a városkasszába az ipari parkokban működő vállalatoktól.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »