Ugyanazzal ünneplik ’56-ot, mint a „felszabadulást”

30 éve ugyanez a rendező ünnepeltette velünk a „felszabadulás napját” egy olyan darabbal, amelynek ugyanaz a címe, mint a mostaninak, és ugyanott került színpadra: a Hősök terén. Ráadásul a forgatókönyv is kísértetiesen hasonló: a magyar történelem korszakai és nagy alakjai elevenednek meg.

A Koltay Gábor-féle gigantikus szabadtéri előadásról áprilisban tartottak sajtótájékoztatót az alkotók, ahol a rendező azt mondta: ez az előadás új produkció, tehát nem lesz azonos azzal, amelyet szintén ő rendezett 1985-ben, ugyanezzel a címmel. Ezt 1985. április 4-én, a „felszabadulás” negyvenedik évfordulóján adták elő, szintén a Hősök terén, és szintén a magyar történelem fordulópontjai elevenedtek meg az előadásban – írtuk korábban. Az Itt élned, halnod kell című produkció az ’56-os Emlékév pályázatán 100 millió forintos támogatást kapott.

Lapunk cikke után számos fórumon alakult ki vita a különleges egybeesésről, most a 24.hu rátalált egy, a 30 évvel ezelőtti produkcióról készült riportra. Koltay Gábor ebben jelezte: a produkció gondolatkörét egy szálra fűzték fel, ami nem más, mint a „mindenkori progresszív, haladó, történelmi forradalmi és reformtörekvések a honfoglalástól egészen a felszabadulásig tartó időszakban”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »