Úgy visszük a műszaki cikkeket, mint a cukrot

A tartós műszaki cikkek értékesítése 10,6 százalékkal nőtt Magyarországon az idei második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, a teljes forgalom 135,3 milliárd forintot tett ki, az informatikai és irodaeszközök kivételével valamennyi szektor erősödött – közölte a GfK piackutató intézet szerdán az MTI-vel.

A hazai szórakoztató elektronikai eszközök piacán a forgalom 27,4 százalékkal nőtt. Az értékesítésben a legnagyobb részesedésük a síkpaneles televízióknak volt, az eladások a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására kiemelkedően, 40,2 százalékkal haladták meg a második negyedévben az előző év azonos időszakának szintjét – hívta fel a figyelmet a GfK. A szektor bővülésében része volt a hangprojektoroknak, akciókameráknak és hordozható audiotermékeknek is.

A háztartási nagygépek piacán a forgalom 15 százalékkal múlta felül április–júniusban a 2015 azonos időszakában mértet. Szinte valamennyi termékkategória két számjegyű bővülést ért el, a hűtők forgalma viszont csak 9 százalékkal nőtt, a fagyasztók értékesítése pedig csökkent.

A háztartási kisgépek forgalma 14,3 százalékkal nőtt, ezen belül kimagasló növekedést értek el a szájápolási termékek és a szőrtelenítő készülékek.

A telekommunikációs szektor az első negyedév gyenge teljesítménye után a második három hónapban két számjegyű növekedést mutatott, 17,2 százalékkal haladta meg az előző év második negyedévében mért értékesítést.

A fotózáshoz kapcsolódó műszaki termékekből 10,2 százalékkal több fogyott, a tükörreflexes digitális készülékek térnyerése mellett folytatódott a piac nagy részét kitevő fix lencsés kompakt gépek háttérbe szorulása.

Az információs technológiai szektor forgalma 10 százalékkal csökkent a tavalyi év második negyedévéhez viszonyítva, a legnagyobb, 24,3 százalékos visszaesést a tabletek szenvedték el.

Az irodatechnikai szerek és kellékanyagok eladása 8,9 százalékkal zsugorodott április–júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »