Úgy tűnik, Párizs után sem maradt tétlen Salah Abdeslam

Úgy tűnik, Párizs után sem maradt tétlen Salah Abdeslam

Nagy valószínűséggel Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője lehetett az egyik fegyveres, aki néhány nappal ezelőtt rátámadt a rendőrökre egy brüsszeli házkutatás során – jelentette pénteken a belga sajtó.

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője arról számolt be, hogy a város déli, Forest nevű kerületében lévő lakásban megtalálták Salah Abdeslam ujjlenyomatait és azonosították a DNS-ét. Az illetékes a nyomozás érdekeire hivatkozva más részleteket nem közölt.

“Információink szerint több mint valószínű, hogy (Abdeslam) az egyike a lövöldözés során megszökött két személynek”

– közölte honlapján az RTBF nevű belga közszolgálati csatorna.

Mások ennél óvatosabban fogalmaznak, egyes lapok arra figyelmeztettek, hogy ez csak azt bizonyítja, hogy a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Salah Abdeslam valamikor járt a kérdéses lakásban.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrormilícia zászlója mellett nagy mennyiségű lőszert is találtak a rendőrök abban a brüsszeli lakásban, amelynek az ajtaján keresztül egy gépkarabéllyal rájuk lőttek kedden délután. A tettesek egyikét agyonlőtték, két ember viszont elmenekült, akiket továbbra is nagy erőkkel keresnek a hatóságok.

Az RTBF később közölte: Mohammed Belkaid, a rendőrségi akció során agyonlőtt algériai férfi szerepelt a francia és a belga hatóságok körözési listáján a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban. Az 1980-as születésű férfi állítólag pénzt utalt át annak a nőnek, akit a novemberi merényletek után öt nappal agyonlőttek a rendőrök Párizs környékén.

A közszolgálati csatorna Salah Abdeslam bűntársaként hivatkozott Mohammed Belkaidra.

A szökésben lévő Salah Abdeslamot annak ellenére sem tudták eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, mi több, azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hét végén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »