Úgy fest, nem lesz feltétel nélküli alapjövedelem Svájcban

Úgy fest, nem lesz feltétel nélküli alapjövedelem Svájcban

A gyorsfelmérések szerint a svájciak közel négyötöde mondott nemet a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére. A civil kezdeményezést a politika sem támogatta.

A népszavazást civilek kezdeményezték, akik szerint a robotok elterjedése újabb és újabb munkahelyeket tesz feleslegessé. De azok sem lelik örömüket a munkájukban, akiknek megmaradt az állásuk – hangoztatták az alanyi jogon járó alapjövedelem hívei.

„Az emberek dolgozni akarnak, ahogy a mi nemzedékünk is, de sokszor látunk olyanokat, akiknek nincs szerencséjük a munkájukkal. Az emberek olyan munkát végeznek, amelyet igazából nem akarnak, nincs belső motivációjuk az adott munkához. Szerintem az alapjövedelem segíthet újratervezni a gazdaságot és a munkaerőpiacot, méghozzá úgy, hogy többen végezhetnének olyat, amit akarnak” – mondta a kezdeményezés szóvivője, Che Wagner.

„Folytatnám a tanulmányaimat”; „Startup céget indítanék”; „Gondoskodnék beteg nagyapámról” – ilyen válaszokat adtak az emberek arra a kérdésre, mit csinálnának akkor, ha lenne feltétel nélküli alapjövedelmük.

A nagykorúak havi apanázsa 2500 frank lenne, ami átszámítva 700 ezer forintnak felel meg. Ennyi lenne egyben a minimálbér is, mert akik ennél kevesebbet keresnek, azoknak a fizetését az állam kiegészítené 2500 frankra. A magasabb jövedelműeknek pedig csak 2500 frank felett kellene adózniuk. A gyermekeknek 180 ezer forint járna. A civilek számításai szerint az alapjövedelem bevezetése 18 milliárd frankba kerülne, a fedezetet a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával, illetve a szociális juttatások megnyirbálásával teremtenék elő.

„2500 frank havonta – ki fizetné? Nem a feltétel nélküli jövedelemre” – ez az ellenkampány egyik hirdetése.

Az ingyenebédre a svájci kormány mellett a jelentősebb politikai pártok is nemet mondtak. „Hatalmas összegről beszélünk, amely ahelyett, hogy ösztönözné a munkaképeseket a munkára és a gazdasági függetlenségük megteremtésére, arra biztatja az embereket, hogy ne csináljanak semmit. Szerintem ez ellentétes a közös értékeinkkel és a társadalmi kohézióval” – mutatott rá a svájci radikális liberális párt tagja, Nathalie Fontanet.

A kezdeményezést a szakszervezetek elutasítják. „Még mindig harcolunk azért, hogy elérjük a kollektív szerződésekben a 4000 frankos minimálbért. […] A feltétel nélküli alapjövedelem a fizetés egy részét helyettesíti, ami azt jelenti, hogy az emberek kevesebbet fognak keresni. Ez a kis és közepes jövedelmeket érintené hátrányosan” – mondta az UNIA szakszervezet vezető testületi tagja, Véronique Polito.

Az előzetes felmérések szerint a svájciak mindössze 10 százalék hagyna fel a munkával az alapjövedelem bevezetése esetén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »