Uborka, paradicsom, vagy borogatás és kenegetés?

Uborka, paradicsom, vagy borogatás és kenegetés?

A legjobb, leggyorsabb gyógyulás elsősorban a szakellátástól remélhető, mégis mindig vannak, akik házilagos gyógymódot, praktikát keresnek!

Rendeléseimen gyakran találkozom azzal, hogy pácienseim a legkülönbözőbb praktikákkal igyekeznek gyógyítani sérült, gyulladt, fájó testrészeiket. Gyulladt ujjra paradicsomot, vagy uborkát tesznek, pedig ez nem segít, sőt feláztatja a bőrt és súlyosbíthatja a helyzetet.

Ha valamilyen oknál fogva az ujj duzzanatát, pirosságát észleljük, maximum fertőtlenítsük le és jegeljük, de leginkább mielőbb forduljunk szakorvoshoz, ahol vagy továbbra is gyulladáscsökkentő kezelés és sebkötözés következik, vagy ha már előrehaladott a folyamat, akkor sebészileg fel fogják nyitni.

Az ízületi és végtagsérüléseknél semmiképpen sem hasznos az ecetes borogatás, mert nem tesz jót a bőrnek. Ha már borogatjuk bokánkat, vagy csuklónkat, akkor elég a sima vizes borogatás, de még inkább hatékony a jegelés jégzselével.

Persze itt is fontos a szakorvosi vizsgálat, hogy a pontos diagnózis kiderüljön. Az, hogy egy csuklót, bokát mozgatni tud a páciens, még nem jelenti azt, hogy nincs törés, vagy szalagszakadás! Alattomos sérülés például a kéz, illetve a csukló sajkacsont törése, ami néha csak később, egy ismételt röntgenvizsgálat során derül ki.

A nyílt sebet nem szabad hintőporozni, vagy bekenni krémmel, otthon legfeljebb fertőtlenítést és steril fedőkötést végezzünk.

A szúrt, vágott, metszett, esetleg lőtt sebek ellátása abszolút szakorvosi feladat, és persze nem szabad elfeledkezni a tetanus betegség elleni megelőző védőoltásról sem. Attól, hogy a sérülés nem túl nagy, ez utóbbi óvintézkedés még nem hagyható el!

Sokan az ínhüvelygyulladást, pattanó ujjat is házilag, kenegetéssel szeretnék kezelni, pedig ehhez nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentés, vagy végső esetben műtét szükséges.

Ajánlatos tehát a kisebbnek tűnő problémákkal is az ortopédiai, vagy traumatológiai ambulancián jelentkezni, mert így remélhető a lehető leggyorsabb gyógyulás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »