Tusványos után szervezik meg az elsõ Csángóföldi Nyári Egyetemet

Július 24-29. között a csángóföldi Kostelken szervezi meg az I. Csángóföldi Nyári Egyetemet a Partiumi Michiel de Ruyter Tudományos Társaság, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, a Klebelsberg Kuno Szakkollégium, valamint a Z Generációért Alapítvány.

A nyári egyetem célja, hogy Csángóföldön közösségépítő műhely-helyszínt hozzanak létre a régió fiatal értelmisége számára, összekössék Csángóföldet és a Kárpát-medence többi régióját az ifjúsági konferenciák, ifjúsági együttműködések területén. Csángóföldön az infrastrukturális és logisztikai problémák miatt nincs számottevő felsőoktatási műhelymunka, gyenge az ifjúsági szervezetek közötti Kárpát-medencei szintű együttműködés, a Kárpát-medencében oly népszerű és hasznos nyári egyetem (szabadegyetem) ismeretlen a régióban. Ezen a szervező csapat változtatni szeretne és az idei évtől kezdődően minden év nyarán nyári egyetemet szeretne rendezni Csángóföldön.

A tervezett rendezvény egy olyan hatnapos találkozó, melynek célcsoportját csángóföldi, székelyföldi, partiumi és magyarországi egyetemisták alkotják, de partnerszervezeteinken keresztül meghívást kapnak a Kárpát-medence más régióinak fiataljai is. A nyári egyetemek felépítését követve szekcióülések, előadások, ifjúsági kerekasztal-beszélgetések, szabadidős és kulturális programok képezik a rendezvény programpontjait. Társadalomtudományi és természettudományi szekciókon keresztül szeretnék megvizsgálni az idei év két alaptémáját: (1.) a rurális mezőgazdaság Kárpát-medencei helyzetét és társadalmi vonatkozásait, valamint (2.) a Kárpát-medencei fiatalság gazdasági migrációját.

A szervezők pályázat keretében várják a nyári egyetemre jelentkezőket. Jelentkezési határidő: július 1, éjfél. További információ itt. (hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »