Tusványos – Székelyföld és a román turista

Tusványos – Székelyföld és a román turista

Székelyföldnek egységes turisztikai célpontként való népszerűsítését szorgalmazták a meghívottak csütörtökön Tusványoson, az Erdély Café sátorban, a régió idegenforgalmi szolgáltatásainak összehangolásáról tartott beszélgetésen. 

turisztikai desztinacio menedzsment gn-3_b

„Az kívánjuk elérni, hogy minél részletesebben rajzolódjon ki Székelyföld, mint turisztikai desztináció – jelentette ki Albert Zoltán, a Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke. – Át kell programozzuk magunkat, hogy ne adminisztratív határokat vegyünk figyelembe, hanem idegenforgalmi fogadóterületek mentén gondolkodjunk. Fontos, hogy a kommunikációban például ne Hargita és Kovászna megyét használjuk, hanem Székelyföldet, és gondoljuk is így.”

Dósa Elek-Levente, a Pro Szent Anna Egyesület ügyvezetője rámutatott: már évekkel ezelőtt felmérték annak fontosságát, hogy egy bizonyos szolgáltatásnak, terméknek rendelkeznie kell egy megkülönböztető jellel, márkával. „Az egyesület már 2012 óta azt célozta meg, hogy a Szent Anna-tavat promoválja, és fenntartható módon bekapcsolja a székelyföldi turizmusba. Sikerült bejegyeztetni a védjegyünket: Szent Anna-tó, egy vulkánból született mesevilág” – mondta.

Kifejtette, az a céljuk, hogy a minőségi turisztikai szolgáltatásokat kitüntetik a védjeggyel, lehetőséget teremtve a látogatóknak, hogy különbséget tegyenek a minőségi és gyengébb szolgáltatások, termékek között. Rámutatott, ennek húzóereje is van, hiszen a védjeggyel nem rendelkezők arra törekszenek majd, hogy megszerezzék. „Aki nem része a rendszernek, automatikusan lépéshátrányba kerül” – összegzett Dósa.

A román turisták székelyföldi jelenlétéről Csibi József, a Bogátinfó Turizmus- és Rendezvényszervező Iroda munkatársa elmondta: Sóvidéken és Tusnádfürdő környékén beszélnek románul a vendégfogadók, mert rá vannak kényszerülve, hogy a zömében román turistákkal szóba álljanak. Igénylik is a román belföldi turista jelenlétét, mert nagy hasznot hoz. „Csíkban még azon a szinten vagyunk, hogy bizonyos vállalkozókkal misszionárius munkát kell végeznünk, hogy megértessük, ha valaki magyar zászlót tűz ki a panziójára, nem biztos, hogy annyira megéri, mint ha egy románul beszélő pincért alkalmazna” – mondta a szakember, aki szerint Hargitafürdő kivételével a csíkszékiek nem kommunikálnak a román piaccal.  

Moldován László, a Sóvidék Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke bemutatta a Sóvidék-Hegyalja Travel Appot, az első székelyföldi turisztikai mobilalkalmazást, mely egyfajta virtuális idegenvezetőként működik. Elhangzott, nemsokára egész Székelyföldet lefedő alkalmazás is lesz.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »