Tusványos – Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

Tusványos – Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a három székelyföldi megye, Hargita, Kovászna és Maros együttműködésével.

miko var vn 012_b

Az idei helyhatósági választások eredményeit a három megye sikeres találkozásának, a munka kezdetének nevezte Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke a pénteki kerekasztal-beszélgetésen. Mint mondta, fontos az értékek feltárása, illetve a székelyföldi megyéket összehangoló bizottság munkája. A Székelyföldi Értéktár céljáról a Hargita Megyei Tanács elnöke, Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, valamint Zalai Mihály, a magyarországi Békés Megye Önkormányzatának elnöke beszélt. Tamás Sándor úgy fogalmazott, új fejezet kezdődik a székelyföldi együttműködésben azáltal, hogy az Erdélyi Értéktár mintájára megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság.

Borboly Csaba felelevenítette a Székely termék mozgalom 2009-es kezdeteit. Mint mondta, Magyarországon azután született meg a hungarikumtörvény, amely a kérdés továbbgondolását eredményezte nálunk is. 2012-ben a Hungarikum Bizottságba az RMDSZ – a Máért tagjaként – Márton Istvánt, a Hargita Megyei Tanács Vidékfejlesztési Egyesületének elnökét delegálta. 2013-ban megalakult a Hargita Megyei Értéktár Bizott­ság 15 taggal, amely 6 szakterületen kezdte el az értékek feltárását: agrár és élelmiszer, természeti és épített örökség, kulturális örökség, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, illetve sport és turizmus.

„Jelenleg egy európai uniós projektnek köszönhetően, amelyben partner Hargita megye, 210 ezer eurót tudnak az értéktár fejlesztésére fordítani” – ismertette Borboly Csaba. A Hargita Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta, fontosnak tartják a magyarországi testvérmegyékkel való együttműködést, amelyért köszönetet mondott, hiszen a Székelyföldi Értéktár Bizottság megalakulása része a Békés megyével való közös pályázatnak.

Péter Ferenc szintén a közös munka fontosságát hangsúlyozta, főként Maros megyére nézve, ahol, mint mondta: még erősebb az asszimiláció, mint a másik két székelyföldi megyében. Zalai Mihály a Békés Megyei Értéktárat mutatta be a jelenlévőknek, az értékek kapcsán elinduló építő jellegű viták fontosságát és tanítójellegét hangsúlyozta. Mint mondta, az értéktárnak közösségépítő és gazdaságfejlesztő szerepe is van. A székelyföldi megyék vezetői javaslatokat is tettek, mi kerüljön a Székelyföldi Értéktárba, a Hargita megyeiek például a székelyderzsi unitárius templomot és a csíkszeredai Mikó-várat javasolták. A három megye 4-4 személyt nevezett ki a pénteken 14 órakor megalakult bizottságba, amelynek elnöke Szőcs Zsuzsa lett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »