Tusk: Európa számára meghatározó pillanatok következnek

Tusk: Európa számára meghatározó pillanatok következnek

Robert Fico kormányfő az EU vezetőivel történő hivatalos találkozósorozat első állomásaként Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tárgyalt. Arra kérdésre, hogy mit vár el a soros szlovák EU-elnökségtől, Tusk úgy válaszolt, hogy a várakozások magasak, mert „meghatározó pillanatok következnek Európa életében”.

 

Fico ugyanerre a kérdésre úgy válaszolt, hogy Szlovákia az EU soros elnökeként a kompromisszum-alapú döntéshozáshoz szeretne hozzájárulni.

 

„Mindenekelőtt azonban tudatosítjuk, hogy vannak külső körülmények, amelyek nagy mértékben befolyásolják majd elnökségünket. Ez mindenekelőtt a brit referendum, vagy a június végi EU-summit. Ez mind meghatározza a programunkat, amit ezért június 30-án fogadunk el”, mondta a kormányfő.

 

Szlovákiát korábban sok kritika érte, hogy képes-e ellátni a soros EU elnökség feladait, főleg az olyan kérdéseket illetően, mint a Brexit, a migránsválság vagy a görög államadósság. Főleg a migrációs krízis kapcsán több brüsszeli diplomata kifogásolta, hogy egy olyan ország lássa el ezt a tisztet, amelyik beperelte az Európai Tanácsot.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Euractive.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »