Turkáljon ön is a hazai ellenzéki pártok zsebében!

A Hivatalos Értesítő kiszórta az ellenzéki pártok pénzügyi beszámolóit: a Jobbik vihette haza a legtöbb, míg a Liberálisok a legkevesebb közpénzt. Egy alakulat sem volt, amelyik veszteséges lett volna, és mindegyikbe pakoltak pénzt politikusaik.

Az állami apanázst figyelembe véve a Liberálisok a legkisebb párt, mivel tavaly mindössze hiszen 58,3 millió forintot kapott a központi költségvetésből, emellett 152 ezer forint tagdíjat szedett be. Adományokból 2,7 millió forint érkezett a párt számlájára, ebből 572 ezer forintot az elnök, Fodor Gábor fizetett be. További hatezer forint egyéb bevétellel összesen 61,2 millió forint bevétele volt a pártnak.

Kiadási oldalon a beszámolóban 29,2 millió forint szerepel működési költségként, politikai tevékenységre 26 millió forintot költöttek, és volt 1,8 millió forint nem részletezett egyéb kiadásuk is. Tavaly az MLP-nek így összesen 57 millió forint kiadása volt.

Százmillió felett a Párbeszéd

Párbeszéd Magyarországért Pártnak 2015-ben ennél sokkal jobban ment, 106 millió forint támogatásban részesült az államtól. A szervezet 1,6 millió forint tagdíjat szedett be, 5,1 millió forint adományt kapott, egyéb bevételből pedig 65 ezer forintja származott, így az összesített bevétele 113,5 millió forint volt.

Kiadási oldalon a PM 93,7 millió forintot szerepeltetett működési költségként, eszközbeszerzésre 653 ezer forintot, politikai tevékenységre 9,5 millió forintot, egyéb, nem részletezett kiadásokra 1,3 millió forintot költöttek, így a teljes kiadása 105,3 millió forint lett.

Gyurcsány több mint egy milliót adott pártjának

A Demokratikus Koalíció bevallása szerint 132 milliót kapott a költségvetésből, tagdíjakból pedig majdnem 26 millió forint. A bevételek között tüntették fel a párt tagjainak hozzájárulását, eszerint például Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke 1,2 millió forintot, Varju László és Vadai Ágnes pedig 600-600 ezer forintot adott. Az adatok között szerepel egy 15 millió forintról szóló kölcsön is.

A kiadások között a legnagyobb tétel a működésre fordított összeg, tavaly ez mintegy 78 millió forint volt, a második pedig a „politikai tevékenység” fedezete, amely 76 millió forint volt.

Dobogón az LMP

Az adatok szerint a párt legnagyobb bevétele a központi költségvetésből származó majdnem 174 millió forint támogatás volt. Tagdíjakból 2,85 millió forintjuk származott.

A nevesített adományozók közül Schiffer András, a párt társelnöke – aki kedden jelentette be visszavonulását – 1,7 millió forintot ajánlott fel, a második pedig, majdnem 1,4 millió forinttal Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője volt.

A legtöbb pénzt, mintegy 81 millió forintot a működési költségek emésztették fel, míg 32,5 millió forintot fordítottak a politikai tevékenységre. A nem részletezett „egyéb kiadások” címszó alatt mintegy 50 millió forint szerepel.

300 milliós nyeresége volt a szocialistáknak

A pártnak 22 millió forint bevétele származott tagdíjból, 427 millió forintot kapott a központi költségvetésből támogatásként, egyéb hozzájárulásból, adományból 106 millió forint érkezett, továbbá 218 millió forint egyéb, nem részletezett bevétele is volt a pártnak. Az MSZP így 774 millió forint bevételhez jutott.

A legnagyobb összeggel, 1,5-1,5 millió forinttal Hiller István és Tóbiás József támogatta a pártot a tagok közül.

A párt összesen 472 millió forintot költött, működési kiadásokra 271 millió, eszközbeszerzésre 7 millió, politikai tevékenységre 194 millió forintot fordított.

Így dobogón a Jobbik

A radikális párt kapta a legnagyobb szeletet a központi költségvetésből, 476 milliónak örülhettek. Tagdíjakból mintegy 4,5 millió, valamint több mint 60 millió forint pedig felajánlásokból érkezett.

A legnagyobb felajánlást a nevesítettek közül Morvai Krisztina, a Jobbik színeiben európai képviselői mandátumot szerzett politikus tette, több mint hárommillió forint értékben.

A Jobbik kiadásainak legjelentősebb tétele a politikai tevékenységre fordított majdnem 200 millió forint volt, de jelentős – mintegy 154 millió forintnyi – összeget emésztett fel a működés is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »