Tüntetés Horvátországban az abortusz ellen és mellett

Több ezren vonultak szombaton Zágráb utcáira az abortusz elleni tiltakozásul, míg jogvédő csoportok felhívására több százan vettek részt az ellentüntetésen, amelynek résztvevői attól tartanak, hogy a konzervatív Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök kormánya a magzatelhajtáshoz való jog eltörlésére készül.

A rendőrség közlése szerint mintegy hétezren vettek részt a konzervatív és katolikus csoportok által első alkalommal szervezett, “Menet az életért” elnevezésű felvonuláson, amelynek az volt a célja, hogy emlékeztessen az élethez és a természetes halálhoz való jog elidegeníthetetlen voltára.

A demonstráción részt vevő Sanja Oreskovic, a kormányfő felesége az N1 helyi televíziós csatorna tudósítása szerint azt mondta, minden értelmes embernek támogatnia kell a felvonulást.

A tüntetés helyszínétől nem messze mintegy háromszáz ember gyűlt össze, hogy “Védjük meg a választás jogát!” feliratokat a magasba tartva az abortuszhoz való jog mellett foglaljon állást.

Bojana Genov, a Horvát Nők Hálózata nevű jogvédő szervezet tagja azt mondta, hogy az abortusz elleni felvonulás “egyetlen célja, hogy csorbítsa a nők jogait”. Úgy vélte, a magzatelhajtást szabályozó jelenlegi törvény megfelelő és meg kell védeni.

A Jugoszlávia fennállása idején meghozott, 1978 óta érvényben lévő szabályozás a terhesség tizedik hetéig engedélyezi az abortuszt.

Horvátország 4,2 millió lakosának közel 90 százaléka katolikus.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »