Túlterheltség okozta a hortobágyi tragédiát

Túlterheltség okozta a hortobágyi tragédiát

Szélsőséges túlterhelést jelentett a Hortobágyi Nemzeti Parkban végzett robbanótest-mentesítési munka az ott dolgozó tűzszerészek számára. Az Országgyűlés honlapjára tegnap felkerült, írásbeli kérdésre adott válaszból gyakorlatilag az derül ki, hogy a júliusban történt tragédia hátterét a túlterheltség okozta. Az ugyanakkor továbbra sem ismert, mennyit fizet a nemzeti park az ott aknamentesítést végző tűzszerészeknek.

A Hortobágyi Nemzeti Parknál végzett tűzszerész-tevékenység miatt több mint kétszeresére ugrott a katonák munkaterhe – derül ki Vargha Tamásnak, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának a Magyar Honvédség tűzszerész- és hadihajósezredének túlóráit ismertető válaszából. Az alakulat túlterheltségét feszegető kérdést Demeter Márta, az MSZP honvédelmi szakpolitikusa tette fel. Korábban ugyanis felvetődött a júliusban történt, négy tűzszerész halálát okozó tragédiával kapcsolatban: a balesetben közrejátszott, hogy a tájrehabilitációra felvett uniós támogatás közelgő lejárta miatt sürgethették a terepen dolgozókat.

A válasz mindezt alátámasztja. Míg a 2012-es évben 14 578 órával kellett a katonáknak többet dolgozniuk, a hortobágyi munka megkezdésének évében, 2013-ban ez 34 646 órára nőtt. 2014-ben pedig már 47 ezer munkaórát meghaladó túlórát végeztek a katonák. 2015-ben ez a szám 45 645 volt, s jó eséllyel idén a katonák terhelése újabb rekordot dönthet: eddig közel 31 ezer túlóra áll mögöttük.

Figyelemre méltó, hogy míg 2013-ban közel 27 millió forint túlórapénzt fizetett ki a minisztérium, 2014-ben ez az összeg a felére, 13 203 000 forintra csökkent. Ez azért érdekes, mert a megbízás első időszakában térítésmentesen dolgoztak a tűzszerészek, majd ezen változtattak. Egy kormányrendelet tudniillik lehetőséget ad arra, hogy a tűzszerész- és hadihajósezred megrendelésre mentesítsen területeket, a katonák kérésére ezért a nemzeti park és az alakulat között 2014-ben tárgyalások kezdődtek.

A bérek 2015-ben emelkedtek, s az idén végzett túlórára eddig már mintegy 58 millió forintot fizetett ki a tárca. „Feltételezhető, hogy az alakulat részére a szerződés alapján járó pénzösszeg a szakmai munka költségeit fedezni fogja, azonban a tételes elszámolásra szerepvállalásuk lezárulta után kerülhet sor” – közölte az államtitkár. A válaszból egyébként nem derült fény a nemzeti park, valamint a tűzszerész- és hadihajósezred közötti szerződés részleteire, pedig igencsak lényegesek volnának a júliusi tűzszerész-tragédia hátterének szempontjából.

A Hortobágyon július 1-jén történt baleset. Nem sokkal a műszak vége előtt egy 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló felrobbant, ennek következtében négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsebesült.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »