Túlhajszolták a munkásnőket – hatvan éve történt: 1956. október 11.

Túlhajszolták a munkásnőket – hatvan éve történt: 1956. október 11.

Jön a hideg

A tél közeledtével az elmúlt évinél jobb az ellátás a fővárosi intézményekben a kazánok fűtéséhez szükséges daraszénből és brikettből, darabos és lengyel szénből, kokszból azonban még jelentős szállítmányokra várunk. Biztosítható lesz a szükséges tűzifamennyiség is.

A hivatalos fűtési idény október 15-én kezdődik, de ha az időjárás megköveteli, a budapesti egészségügyi intézményekben már előbb elkezdődik a fűtés.

Az iskolákban a tantermeket 18-21 fokosra kell felfűteni, kivéve a téli szünidőben, amely december 24-én kezdődik és január 20-ig tart.

Túlhajszolták a munkásnőket

A dolgozókat jogosulatlanul túlóráztató gyárak akadtak fent a Textil- és Ruházatipari Dolgozók Szakszervezetének ellenőrzésein.

A Textilfestőgyárban, a Győri Textilművekben és a Pamutkikészítő Gyárban találtak visszaéléseket, amik miatt az igazgatók ellen fegyelmi eljárást indítottak.

A fegyelmi bizottság figyelembe vette, hogy a Textilfestő és a Győri Textilművek igazgatója általában a legmesszebbmenően védte a dolgozók érdekeit, most azonban rendkívül nehéz körülmények játszottak közre a túlóráztatás idején: például az, hogy igen keresett hiánycikk gyártására volt szükség sürgős rendelésre.

Épül az atomreaktor Csillebércen

A csillebércen létesülő atomreaktor teljes műszaki felszerelését és a terveket is a Szovjetuniótól kapjuk, habár az utóbbihoz nagy segítséget nyújtottak magyar szakemberek is.

A reaktorhoz szükséges berendezések java részét az év végére, a fennmaradó részt pedig legkésőbb fél éven belül, tehát március végére szállítja a Szovjetunió. A gépek és a műszerek első tétele már néhány héttel ezelőtt megérkezett.

Csoportos karambol történt figyelmetlenségből

Brammer Jenő földművesszövetkezeti felvásárló Lábatlan és Nyergesújfalu között szabálytalanul előzött motorkerékpárjával és beleszaladt a svájci követség egyik gépkocsijába. Ezt az autót féktávolságon belül követte a svájci követség másik gépkocsija, amely így nekiszaladt a hirtelen fékező járműnek.

Brammer Jenőt és a svájci autók két utasát súlyos, életveszélyes állapotban a dorogi állami kórházba szállították.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »