„Túléltem sok mindent, de ez az eddigi legrosszabb”

„Túléltem sok mindent, de ez az eddigi legrosszabb”

Legkevesebb 13 halálos áldozatot követeltek az árvizek és esőzések az egyesült államokbeli Louisianában. Több mint negyvenezer ház ment tönkre. Egyes vidékeken 1962 óta nem esett ennyi eső, mint most.

Egy idős nő beszorult a kocsijába, amely az esőzés után teljesen víz alá került. A mentőalakulatok küzdöttek az életéért, végül az utolsó pillanatban tudta kimenekíteni egy férfi – a karjánál fogva húzta ki az autó ablakán. A nő megmenekülése után már azért könyörgött, hogy menték meg a kutyáját is – az eb végül megúszta.

Nem volt azonban mindenki ilyen szerencsés. Az ítéletidő már több halálos áldozatot követelt. Több mint húszezer embernek kellett elhagynia otthonát. A Mexikói-öböl mentén fekvő amerikai államban napok óta pusztítanak az áradások – egyes vidékeken több mint ötven éve nem esett annyi eső, mint most.

Volt olyan ház, amelyet teljesen elöntött a víz. „Túléltem a hurrikánokat, túléltem sok mindent, de ez az eddigi legrosszabb” – mondta egy helyi lakos.

Több városban az utcák csatornákká változtak, a házakban ragadtaknak önkéntesek próbálnak élelmet vinni.

„Nagyon félelmetes az egész, az eső csak esik, és nem tudjuk, hogy mit tegyünk. Megpróbálunk mindent megtenni, de a kisboltokban nagyon kevés áru van, mert minden le van zárva. Ezért a Walmartból hozzák a tejet, amit mi kiosztunk a kis közösségünk tagjainak” – mondta egy önkéntes.

Az özönvízszerű esőzések miatt Louisianában rendkívüli állapotot hirdettek. Ez azt jelenti, hogy az állam a szövetségi kormányzattól is kap pénzt a katasztrófa következményeinek elhárítására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »