Túl nagyra nőtt a közmédia

Elérte a 40 százalékos közönségarányt, ezért nem indíthat új csatornát a köztévé – tudta meg az NMHH-tól a 24.hu.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa múlt heti közleménye szerint médiaszolgáltatóként azonosította a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t, tehát a közmédiát, mert a közszolgálati rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások együttes közönségaránya tavaly 6,5 százalékkal meghaladta a médiatörvényben ehhez rögzített 40 százalékos mértéket.

Akkor a Médiatanács csak annyit közölt, hogy a döntés értelmében a közszolgálati médiaszolgáltatónak intézkedéseket kell tennie a médiapiac sokszínűségének növelésére.

A 24.hu rákérdezett, hogy ez pontosan mit jelent, az NMHH pedig azt közölte, hogy a döntés értelmében a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. ezentúl nem indíthat új médiaszolgáltatást.

Határozatuk szerint a cég köteles a médiaszolgáltatásai műsorstruktúrájának módosításával, a magyar műsorszámok, a független műsorkészítők által előállított műsorszámok arányának növelésével, vagy egyéb módon intézkedéseket tenni a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében.

A döntés blokkolhatja a köztévé terjeszkedését is. Jelenleg hét csatornával rendelkeznek (M1, M2, M3, M4, M5, Duna TV, Duna World), de már terveik között szerepelt M6 néven egy regionális, budapesti tévéadó indítása is. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »