Túl a szakmák éjszakáján – amikor az álmok valósággá váltak

Túl a szakmák éjszakáján – amikor az álmok valósággá váltak

Múlt pénteken (2016. április 15-én) valósággá vált az álom, amit hónapokon keresztül dédelgettünk, neveltünk: lezajlott a legnagyobb pályaorientációs rendezvény, amit Magyarországon valaha is rendeztek.

Néhány adat, ami a vállalkozás nagyságát mutatja:

44 Szakképzési Centrum 329 tagintézményében zajlottak a programok, 121 magyarországi településen,8153 pedagógus közreműködésével,a programokhoz 682 külső vállalkozás, illetve szervezet csatlakozott,országosan 4166 különböző programmal várták az érdeklődőket.

De ezek csak a száraz, bár imponáló adatok: ami sokkal fontosabb, hogy bebizonyosodott, hogy Magyarországon megvalósíthatók az álmok. Magyarországról sokszor mondták, hogy egy kis ország, nagy gondokkal és mély gondolatokkal, de ismét bebizonyosodott, hogy bár földrajzi értelemben valóban kis ország vagyunk, de nem csak a mély gondolatokban, hanem az ötletekben is gazdagok vagyunk.

Egy kisfiú álmából ötlet született, az ötletből tervet kovácsoltunk, melynek megvalósítására a Szegedi Szakképzési Centrum vállalkozott. S sokak munkájából, kreativitásából és szeretetéből, amivel előkészült a szakmák éjszakájára, olyan csoda született, melyhez mások is csatlakoztak.

Egy gyermek álma valósággá vált – vajon valahol nem ez a pályaorientáció egyik legfontosabb feladata?

„Péntek esti hangulat” – írta Szekszárdon az egyik honlap. Tökéletes megfogalmazás, hiszen a célunk az volt, hogy élményként tudjuk továbbadni azt, amiben hiszünk: a munka becsületében, abban, hogy Magyarország csak a tisztességgel munka és az ötlet által mehet előrébb. Ehhez azonban szükség van az ilyen típusú rendezvényekre, amik újrapozícionálják a munka fogalmát a közvéleményben.

Ahogy az egyik résztvevő intézmény írta: „túlvagyunk egy fantasztikus rendezvényen. Több, mint 500-an látogattak ki hozzánk… Köszönöm, hogy együtt harcolhattunk a jelen és a jövő generációjáért”

Végül szeretnék köszönetet mondani annak a sok ezer pedagógusnak, aki részt vett a szakmák éjszakájának előkészítésében és végrehajtásában, és a résztvevőknek, érkeztek bár határokon innen és túlról: így lett szép, így lett teljes ez az éjszaka.

Kevés embernek adatik meg, hogy álmait lássa megvalósulni: nekem megadatott, mert sokak álmodtak velem.

****

A Szakmák Éjszakáját Szegeden töltöttem, de sajnos ott sem jutottam el minden helyszínre, így „csak” a Szegedi SZC Déri Miksa Szakképző Iskolája, Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és a József Attila Általános Iskolája és Szakiskolája programjairól tudok képes beszámolóval szolgálni.

„Asztal dísze, lakás éke” – szakmai fogások, virágkötészetEz nem a luca-széke!Művészi igényű alkotásA terv és a valóságFény az éjszakábanPonthegesztésTisztelgés Szent-Györgyi Albert előttKopjafafaragásSzegedi SZC József Attila Általános Iskolája és SzakiskolájaA játék sem hiányozhatVagy a kutyájávalAmikor a kezével lát az emberAmit soha ne kelljen megélni, de nem árt átélniÉletmentés alapfokonS.O.S Vészhelyzethttp://szeged.szakmakejszakaja.hu/programok/kossuth/kossuth_7_sos.htmlA Szegedi SZC Déri Miksa Szakképző Iskolájában is nagy volt az érdeklődés…és valóban az!Gyerekjátéknak tűnik…http://szeged.szakmakejszakaja.hu/programok/deri/deri_8_pneusuli.htmlKézfogás a jövővelA robotot belevezettük a TV híradóbaAz aradi testvériskola lendületes nyitóműsoraA főkolomposok és az ötletadó kisfiú

The post Túl a szakmák éjszakáján – amikor az álmok valósággá váltak appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »