Tudta? Brazil úszófenomén előtt tiszteleg az uszoda

Tudta? Brazil úszófenomén előtt tiszteleg az uszoda

Maria Lenk 17 évesen írta be magát a brazil sporttörténelembe. Sorra döntötte a mellúszás világrekordját, ám legnagyobb bánatára sosem lett olimpiai bajnok. A brazilok úszója 92 évesen hunyt el, ám nevét örökké őrzi a riói úszóstadion.

A Maria Lenk uszoda a riói olimpiai játékok úszó eseményének egyik kiemelt helyszíne. A magyarok minden bizonnyal jól a szívükbe vésik az úszóközpont nevét, hiszen Hosszú Katinka háromszor is nagy örömet szerzett itt a magyaroknak.

De ki is volt az a bizonyos Maria Lenk?

A brazilok kiválósága 1915-ben Sao Paolóban látta meg a napvilágot, 17 évesen pedig beírta magát a brazil sporttörténelembe: Brazília első női versenyzőjeként ugrott medencébe a Los Angeles-i olimpián. 1936-ban a berlini játékokon bejutott a 200 méteres mellúszás döntőjébe, három évvel később pedig megdöntötte a szám világcsúcsát is, nem sokkal később pedig 400 méteren is maga mögé utasította a világot.

Legnagyobb álmát, az olimpiai bajnoki cím megszerzését azonban a II. világháború kitörése keresztbe törte, mivel 1940-ben és 1944-ben a második világégés miatt nem rendeztek ötkarikás játékokat.

Maria Lenk 1942-ben vonult vissza, de az úszással sosem hagyott fel, Masters versenyeken tartotta formában magát.

2007-ben egy edzésen hirtelen leesett a vérnyomása, majd a légzése is leállt. Maria Lenket kórházba szállították, ám az orvosok nem tudták megmenteni. A brazilok úszófenoménja 92 évet élt.

Halálát követően jelentették be, hogy a Troféu Brasil de Natação úszócsarnokot Maria Lenk iránti tiszteletből Maria Lenk Trophynak nevezik át.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »