Tüdőrák: Magyarország világelső

TudományMagyarország

Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozás szempontjából: míg a férfiak körében enyhe csökkenő tendencia figyelhető meg, a nőknél a tüdőrák okozta halálozás évről évre emelkedik. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szerint a világon megközelítőleg évi 1,8 millió új beteget diagnosztizálnak a világban, pedig az ilyen megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne.

Magyarországon a tüdőrák a daganatos megbetegedések okozta halálozás első helyén áll a férfiak (30 százalék) és a nők (21 százalék) esetében is. Míg korábban a férfiakat sújtotta nagyobb számban ez a betegség, néhány éven belül a fővárosban több nő életét követelheti ez a daganattípus, mint férfiét – írta az Index az Országos Egészségfejlesztési Intézetre hivatkozva.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa, Kovács Gábor szerint néhány évtizede a dohányipar minden eszközzel próbálta a nők körben növelni a fogyasztást, mert akkor a férfiak körében már nem lehetett emelni a dohányosok egyébként is magas arányát, a nők között viszont akkoriban kevesebben dohányoztak.

„A reklámkampányok hatására elindult egy olyan folyamat, ami az úgynevezett light, női cigarettákat próbálta előtérbe helyezni, megcélozva ezzel a fiatal és középkorú női lakosságot. A hetvenes években szép színész- és sportolónők ízlésesen csomagolt cigarettás dobozokon, reklámokon hirdették a dohányzás „előnyeit”. Speciálisan csak tíz darab cigaretta volt a dobozban, ami hosszabb, vékonyabb, nőiesebb volt” – foglalja össze a mostani adatok okait a szakorvos az Országos Egészségfejlesztési Intézet weboldalán.

Az Innsbrucki Orvosi Egyetem kutatóinak 20 évet felölelő, nemrég közzétett kutatása szerint a tüdőrákos megbetegedések körülbelül 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással.

View the full image Forrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »