Trump: nem kell félni az atomfegyvertől

Donald Trump változatlanul nem hajlandó elkötelezni magát amellett, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, és változatlanul nem zárja ki, hogy a két nagy párt melletti, valamelyik harmadik párt jelöltjeként induljon az elnökjelöltségért, de azt szeretné, ha az ő jelöltségét és személy szerint őt magát is korrekt módon kezelnék a republikánus vezetők. A Fox tévé egyik politikai vitaműsorában nyilatkozott erről.

Az elnökjelölt-aspiráns viszont elismerte, hogy az elmúlt napokban kétszer is hibázott: amikor azt nagy felzúdulást kiváltó kijelentését tette, miszerint az abortuszt elszenvedő nőket meg kellene büntetni, s hibázott akkor is, amikor vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor feleségét bírálta.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns ugyanakkor kitartott korábbi külpolitikai állásfoglalásai mellett. Megismételte, hogy szerinte a NATO egy idejétmúlt szervezet, ahogy azt is, hogy Japánnak és Dél-Koreának nemzetvédelmében önmagára kellene támaszkodnia, ennek érdekében pedig nem kell visszariadni attól sem, hogy atomfegyvereik legyenek. “Ott van Pakisztán, és ott van Észak-Korea, és ott van Kína és Oroszország és India. És az Egyesült Államoknak és más országoknak is vannak atomfegyvereik. A nukleáris fegyverkezési verseny már tart” – szögezte le Trump.

Elégedetlenségét fejezte ki a NATO békefenntartó erőinek tevékenységével kapcsolatban, és szerinte a békefenntartók nem szentelnek elég figyelmet a terrorizmusnak. “A NATO elavult, nincs annyi hasznunk belőle, mint amennyibe kerül nekünk. Mi tartunk el egy sor országot… Amit korábban mondtam, az nagyon is helyénvaló. A NATO-t rendbe kell hozni” – fogalmazott.

Trump vasárnap este is a Fox tévében vendégeskedett. A tévécsatorna ugyanis vitaestet szervezett a wisconsini Milwaukee-ban, s ennek egyetlen vendége ő volt, akinek nemcsak a műsorvezető, hanem a közönség is kérdéseket tett fel.

A vitaesten Trump egyszerűbb adórendszert és az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási reform visszavonását ígérte, és – kérdésre válaszolva – azt fejtegette, hogy ő nem a bevándorlást ellenzi, hanem az illegális bevándorlást. Külpolitikai kérdésekben pedig jelentősen finomított délelőtti álláspontján. Azt mondta: az Egyesült Államoknak “jobb üzletet” kellene kötnie Japánnal és Dél-Koreával és a többi szövetségesével is: ezeknek az országoknak többet kellene fizetniük az amerikai védőernyőért, és nagyobb szerepet kell vállalniuk saját nemzetvédelmükben, ebbe pedig szerinte “belefér” atomfegyverek kifejlesztése is. 

Szerző: MTI


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »