Trump nagy napja jön?

Sorsdöntő lehet a mai előválasztás Indianában. Végérvényesen eldőlhet az elnökjelölti verseny, ha Donald Trump nyerni tud a republikánus oldalon. Márpedig az előrejelzések szerint jól áll. A demokratáknál már csak formalitás a következő néhány hét, akkora előnnyel vezet Hillary Clinton.

Elemzők szerint a keddi indianai előválasztási forduló sorsdöntő lehet abban, hogy sikerül-e az ingatlanmogult megállítani. Trump legfőbb kihívóját, Ted Cruzt több tényező segíti. Az alelnökjelöltjét is megnevező texasi szenátor egyezséget kötött a még versenyben lévő riválisával, amelynek értékelmében John Kasich nem kampányol az államban. Ráadásul a helyi republikánus kormányzó egyértelműen Cruz támogatására szólított fel.

A legfrissebb felmérés mégis Trump 15 százalékos előnyét mutatja. A milliárdos az utóbbi napokban hangsúlyozta, hogy igazából már ő a jelölt, és ha a pártvezetés ezt elvenné tőle, azzal az emberek akaratát tagadnák meg. Trumpnak már csak a hátralévő delegáltak mintegy harmadát kell megszereznie, ahhoz, hogy biztosan ő legyen a republikánus elnökjelölt. Két riválisa már matematikailag sem szerezheti meg a küldöttek többségét, így kizárólag a nyílt konvencióban bízhatnak.

Ugyanebben reménykedik csak éppen a demokrata oldalon, a még mindig versenyben lévő Bernie Sanders is. “Hadd fogalmazzak a lehető legvilágosabban. Szinte teljesen lehetetlen, hogy Hillary Clinton a küldöttek többségét megszerezze az előválasztás végéig” – jelentett ki a vermonti szenátor.

A küldöttek tekintetében fölényesen vezető egykori külügyminiszter viszont többször visszalépésre szólította fel egyetlen vetélytársát. Clinton szerint itt az ideje, hogy a párt összefogjon Donald Trump ellen. A demokratáknál 14, a republikánusoknál 9 helyen tartanak még előválasztásokat június közepéig.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »