Trump minden muzulmánt kitiltana – egyet kivéve

Bár a republikánus elnökjelölt azzal kampányolt, hogy minden muzulmánnak megtiltaná a belépést Amerikába, most azt mondta: örülne, ha London új főpolgármestere, a szintén muszlim vallású Sadiq Khan az Egyesült Államokba látogatna.

„Mindig van kivétel” – közölte Donald Trump a The New York Times szerint, amikor megkérdezték, mit szól Khan győzelméhez. A múlt héten megválasztott városvezető – egy pakisztáni buszsofőr fia – lett ugyanis London első muzulmán vallású főpolgármestere.

Be sem engednék Khant?

Trump azt is mondta: örül, hogy Khant választotta meg a brit főváros, és szerinte jól végzi majd a dolgát az új városvezető.

„Ön jó példával járhat elöl. Ha jó munkát végez, az fantasztikus dolog lehet”

– közölte a The Timesszal.

Az elnökaspiráns ezzel adott választ Khannak, aki a Time magazinnak korábban úgy nyilatkozott: még Trump beiktatása előtt kellene az Egyesült Államokba látogatnia, ha a republikánus aspiráns nyerne a november 8-i választásokon, különben vallása miatt nem engednék be az országba.

„Nem igazán szeretjük a te fajtádat errefelé”

Ugyanis a republikánus elnökjelölt – aki összes pártbeli vetélytársát kiütötte – a párizsi és kaliforniai iszlamista támadások után arról beszélt, hogy megválasztása esetén egy muzulmán sem teheti be a lábát az USA-ba. Trump ezzel a muzulmánokat, számos emberi jogi csoportot, a demokratákat de saját pártbeli ellenjelöltjeit is magára haragította, akik az amerikai értékekkel teljesen összeegyeztethetetlennek tartották az ötletet, a milliárdos politikus azonban nem volt hajlandó visszakozni.

Emellett azért is érdekes Trump látszólagos lelkesedése Khan iránt, mert az új londoni városvezető nemrég éppen a brit konzervatívokat bírálta úgy, hogy a republikánus politikushoz hasonlította őket. Mint mondta, a toryk taktikája „egyenesen a Trump-kisokosból származik”, mert félelemre és gyanakvásra épül, amellyel a konzervatívok a különféle etnikai és vallási csoportokat akarják egymás ellen fordítani.

Je suis

A választások előtt Khan egyébként a lapnak azt mondta: „londoni vagyok, európai vagyok, brit vagyok, angol vagyok, iszlám hívő vagyok, ázsiai származású, pakisztáni örökséggel, valamint apa és férj vagyok”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »