Trump megöli a bolygót mielőtt nagyobb bajt okozna

Trump megöli a bolygót mielőtt nagyobb bajt okozna

– indokolta meg Donald Trump egyik vezető kampánytanácsadója, Bob Walker, hogy az új megválasztott elnök miért tervezi azt, hogy megvonja a központi költségvetésből utalt támogatásokat a NASA Földdel kapcsolatos kutatásaitól. Ez egyetlen jelent azzal, hogy az űrhivatal a jövőben nem folytathat majd kutatásokat a globális felmelegedéssel és a klímaváltozással kapcsolatban, pedig a világ tudósai most nagyban hagyatkoznak a NASA hőmérsékleti, légköri és egyéb időjárással kapcsolatos méréseire.

Walker a Guardian cikke szerint elmondta, hogy úgy látják, a NASA szerepe az űrkutatásban van, nem pedig a földi éghajlat vizsgálatában. Úgy vélem, hogy szükség van az éghajlatkutatásra, de ez egy erősen átpolitizált terület, ez pedig aláássa a kutatók munkájának nagy részét. Trump döntései alapját komoly tudományos munkák adják majd, nem az átpolitizált tudomány – érvelt tovább.

Azt is elmondta, hogy várhatóan nem azonnal lövik le a folyó kutatásokat, hanem megvárják, míg a jelenlegiek kifutnak. Nem is hagynak fel a klímaváltozás vizsgálatával, de ezeket más szervezetekre bízzák majd. A jövő évi költségvetésben 2 milliárd dollárt szánnak erre a területre, várhatóan ezt még csak megnyirbálják.

A NASA-nál nemcsak az okozhat problémát, hogy nem tudják majd kutatni, hogyan változik az éghajlatunk, de a mérések járulékos hozadéka fontos lehet az űrkutatásban is. Például segíthet a Mars kolonizálásában, ha tudjuk, hogyan lehet belenyúlni a klímába, de segíthet a földönkívüli élet megtalálásában az, hogy tisztába kerülünk vele, pontosan milyen molekulákból következtethetünk az életből adódó tevékenységekre.

Trump lépése, ha megvalósul, egyáltalán nem meglepő: az elnökválasztási kampány alatt azt mondta, hogy a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás egy hoax. Egyik első elnöki lépése pedig az lesz, hogy minél hamarabb kihátráljon az ENSZ által tető alá hozott tavaly novemberi párizsi egyezményből, amelyet még Barack Obama elnök vállalt be, annak minden kötelességével együtt. Nevezetesen az Egyesült Államoknak is csökkentenie kell a széndioxid-kibocsátását. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »