Trump megint kapitulált: aláírta a "fehér fajgyűlölőket" minden rossz forrásának kikiáltó határozatot

Trump megint kapitulált: aláírta a "fehér fajgyűlölőket" minden rossz forrásának kikiáltó határozatot

Donald Trump amerikai elnök aláírta azt a "fehér fajgyűlölőket" elítélő határozatot, amelyet a kongresszus a héten egyhangúlag fogadott el. A határozati javaslatot az augusztusban a virginiai Charlottesville-ben történt események nyomán terjesztették elő.

Mint ismeretes, Charlottesville-ben az amerikai polgárháború déli, konföderációs seregeinek parancsnokát, a Robert Lee tábornokot ábrázoló szobor elszállítása ellen tüntettek, s a tüntetők oldalán megjelentek különböző vérmérsékletű fehér hazafiak (az MTI megfogalmazásában: "szélsőjobboldali, a fehér felsőbbrendűséget hirdető és neonáci elemek") is. A tüntetők ellen négerek, zsidók, liberálisok és más fehérgyűlölők (az MTI megfogalmazásában: "baloldali") ellentüntetők vonultak fel. A fehérellenesek csoportjába egy Ohióból érkezett "szélsőjobboldali" autós hajtott, és halálra gázolt egy 32 éves nőt. A véres összecsapásokba torkollott tüntetés és ellentüntetés heves belpolitikai vitát keltett.

Demokrata párti és republikánus politikusok egyaránt támadták Donald Trump elnököt, részben azért, mert első nyilatkozatában – igen helyesen – a tüntetők mindkét táborát felelőssé tette a történtekért, részben pedig azért, mert nem azonnal ítélte el a "szélsőjobboldalt" és a "fajgyűlölőket".

A törvényhozók a hét elején kétpárti egyetértéssel és egyhangúlag fogadták el a Charlottesville-ben történteket elítélő határozatot, amely felszólította Donald Trumpot, hogy emelje fel szavát "a rasszizmust, a szélsőségességet, az idegengyűlöletet, az antiszemitizmust és a fehér felsőbbrendűséget hirdető, gyűlöletkeltő csoportok ellen".

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője már szerdán jelezte, hogy az elnök aláírja a határozatot. A szóvivő leszögezte azt is, hogy az elnök "már az első nyilatkozatában is elítélte a gyűlöletet, a fanatizmust és a rasszizmus minden formáját".

Donald Trump a határozat aláírása után, csütörtökön, későn este, a sajtóiroda révén közleményt adott ki. Ebben leszögezte: "Amerikaiként elítéljük a közelmúltban Charlottesville-ben történt erőszakot, és szembehelyezkedünk a gyűlölettel, a fanatizmussal és a rasszizmus valamennyi formájával". Az elnök hozzátette: „Nem számít a bőrünk színe vagy az etnikai örökségünk, valamennyiünkre ugyanazok a törvények érvényesek, valamennyien ugyanazt a nagyszerű lobogót köszöntjük, és valamennyiünket ugyanaz a mindenható Isten teremtett".

Az elnök délután a Fehér Ház Ovális irodájában találkozott Tim Scott dél-karolinai republikánus szenátorral, aki a négerek ("az afroamerikai közösség") egyik vezető személyisége.

Az elnök és a szenátor megvitatta a Charlottesville-ben történteket és az Egyesült Államokban meglévő faji feszültség problémáit.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »