Trump megelőzte Hillary Clintont

Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje megelőzte Hillary Clintont, a demokrata elnökjelöltség várományosát a CNN hírcsatorna hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint.

Trump 44 százalékával jelentős előnyre tett szert a szavazatok 39 százalékát birtokló Clintonnal szemben, Gary Johnson független jelöltet a válaszadók 9 százaléka támogatta. A felmérést a republikánus konvenció után készítették.

Ha csak Trump és Clinton közül lehetne választani, akkor a republikánus politikusra az amerikai választópolgárok 48, a demokraták nagyasszonyára 45 százaléka voksolna.

Hat százalékpontot javított

A populista iparmágnás szavai leginkább az alsó rétegekhez tartozó fehérek körében találnak meleg fogadtatásra, akik számos, a választás kimenetelét meghatározó, ingadozó államban – például Ohióban – népes szavazói csoportot alkotnak. A felsőfokú végzettség nélküli fehér lakosság körében Trump toronymagasan, 62 százalékkal vezet, Clintonra ennek a rétegnek mindössze 23 százaléka szavazna. Ezzel szemben a diplomás fehér lakosság 44 százaléka Clintont látná szívesebben a Fehér Házban, körükben Trump támogatottsága 39 százalék.

Ez messze a legjobb eredmény Trump számára 2015 szeptembere óta, a politikus a republikánus konvenció előtti eredményéhez képest is 6 százalékpontot javított helyzetén. Ez azért is figyelemre méltó, mert a CNN közvélemény-kutatásaiban 2000 óta nem volt példa arra, hogy egy elnökjelölt népszerűsége ekkorát nőtt volna a konvenció előtti felmérésekhez képest.

A demokrata oldalon immár egyedül versenyben lévő Hillary Clinton volt külügyminisztert, Bill Clinton korábbi amerikai elnök feleségét minden várakozás szerint a hétfőn kezdődő demokrata konvención hivatalosan is megválasztják pártja elnökjelöltjének, alelnökjelöltje Tim Kaine virginiai szenátor lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »