“Trump: kitűnő hír Magyarországnak” – a belga 7 sur 7 címe a világvisszhangról

“Trump: kitűnő hír Magyarországnak” – a belga 7 sur 7 címe a világvisszhangról

rokonlelkek

7 SUR 7

Trump: kitűnő hír Magyarországnak címmel a belga hírportál ezzel a címmel számol be arról, hogy milyen fogadtatása volt világszerte Donald Trump elnökké választásának. „Nyugtalansággal és gyakran hidegen fogadták abban a világban, ahol a szélsőjobboldal viszont egy új korszak eljövetelét üdvözölte”.

 

EURACTIV

Milos Zeman cseh elnök kijelentette, „igen boldog”, hogy Trump győzött és hogy „átvágta magát a politikai korrekt beszéden és olyan alapfontosságú kérdésekkel foglalkozott, mint a migráció”. Zeman már szeptemberben támogatásáról biztosította Trumpot.

 

SALZBURGER NACHRICHTEN

A témában a lap e címmel írt cikket: Az amerikaiak leváltották a globalizálódást.

 

SCHWABISCHE ZEITUNG

A német libárlis lap Amerikaellenesség feledve címmel és az Örömmámorban úszó Alternatíva Németországért elnöknője a kancellári hivatalról álmodik alcímmel írt cikkében megdöbbentőnek tartja, hogy Trump győzelme mekkora fordulatot okozott a radikális jobboldali német pártban és hogy Frauke Petrinek már Németországot vezető álmai vannak.

 

TOWNHALL

A konzervatív amerikai portál összegzi 23 amerikai celeb kijelentését arra vonatkozóan, hogy hová költöznek Trump győzelme esetén, mint ígérték. Az egyik Spanyolországba, a másik Kanadába, a harmadik a Marsra, a negyedik Új-Zélandra, stb.

 

 

SLATE

Meleg zsidó vagyok Trump Amerikájában. És féltem az életem címmel fejezte ki érzelmeit Mark Joseph Stern, a népszerű amerikai hírportál újságírója saját honlapján.

 

 

THE WALL STREET JOURNAL

Donald Trump győzelme aláhúzza a globális gazdasági rend megosztottságát főcímmel és A republikánus győzelme a legutóbbi jele annak, hogy a populisták kontra establishment törésvonal globálisan terjed alcímmel ír arról, hogy a világon ma a legfontosabb törésvonal nem a bal kontra jobb, hanem a nemzeti kontra globális, a munkásosztály kontra az elit, a populista kontra az establishment.

*             *             *

Az amerikai központi bankban (Fed) attól tartanak, hogy Trump alatt a kongresszus segítségével átírják a szabályokat és korlátozzák a központi bank függetlenségét. Eddig a Fehér Ház tűzfalat emelt a Janet Yellen elnöknő által vezetett Fed köré és nem engedte, hogy a bírálói által annak homályosnak nevezett működése átláthatóbb legyen.

 

THE NEW YORK TIMES

Trump győzelme és a fehér populizmus emelkedése címmel ír arról, hogy Trump győzelmének sikere részben „egy újfajta fehér populizmus drámai emelkedése”. A cikk közepe felé bukkan fel Orbán Viktor neve.

*             *             *

Hírdetés

Globális bizonytalanságot kockáztat Donald Trump külpolitikájával kapcsolatos bizonytalanság címmel írt cikkében a lap arról ír, hogy nem tudni, vajon Trump megvalósítja-e kampányígéreteit és csökkenti elkötelezettségét, vagy netán felhagy vele  a NATO-tagok irányában. A szövetségesek nem lehetnek biztosak már abban, hogy ráhagyatkozhatnak-e egy amerikai támogatású rendre.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

A német vezetők teljes zavara mutatkozik abban, ahogyan egymástól eltérően és nagy zavarban reagáltak Trump győzelmére, közli a független portál a Reuters elemzését. Ursula von der Leyen honvédelmi miniszter „súlyos sokkról” beszélt. Sigmar Gabriel SPD-vezér „egy új autoriter és soviniszta internacionálé úttörőjét” lát Trumpban. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter Trumpot „gyűlöletprédikátornak” nevezte. Sigmar Gabriel alkancellár a választást úgy látja, mint „visszaesést a régi rossz időkbe”. A német kormány egyre inkább úgy látja, hogy a Brexit és Trump után rá hárul egyre nagyobb  felelősség az EU egyben tartására.

*             *             *

Elemzők: nulla esélye van Trump alatt a TTIP-nek című cikke azt írja, esély sincs, hogy az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodást aláírják.

*             *             *

Tomboló Trump-ellenes tüntetések több amerikai városban címmel számol be a cikk arról, hogy milyen súlyos kilengésekre és erőszakcselekményekre került sor az USA-ban. Amerikai zászlókat égettek és „Trump nem a mi elnökünk” táblákat tartottak a magasba. Manhattenben és az oregoni Seattle-ben több ezren tüntettek.

 

FOX NEWS

Trump ellen tüntetők: súlyos zavargásokról, kocsik felgyújtásáról, kirakatok betöréséről számol be az amerikai tévéhálózat.

 

DIE WELT

Trump megválasztása figyelmeztető lövés Európának címmel a lapban Norbert Röttgen, a CDU külpolitikusa arra figyelmeztet, hogy Donald Trump győzelme nem tekinthető egyszerűen csak amerikai jelenségnek, mert az a szélsőség „alapvetően az egész Nyugaton tapasztalható”.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Befejezetlen címmel, 4 nyomtatott oldal terjedelemben siratja a balliberális német lap a vesztes Clintonné személyét, ódákat zengve róla.

 

JUNGE FREIHEIT

Jajongás a média establishmentben címmel szemezget látható élvezettel a jobboldali német lap a Trump-győzelemre adott reagálásokból.

 

FORWARD

A kristályéjszaka után nagymamám azt remélte, hogy a választások napján másfajta üveg törik el címen az amerikai zsidóság vezető lapja fél tucat cikkben fejezi ki azt az iszonyatot, amit a republikánus elnökjelölt győzelme keltett olyanokban, mint a cikkírónak a náci időkre most a Trump-győzelem miatt emlékező 90 éves nagymamájában.

*             *             *

Trump váratlan győzelme nyomán a Trump-ellenes zsidó aktivisták megfogadták, a gyász után szervezkedni kezdenek.

*             *             *

Szörnyű: fősodratúvá vált a fehér nacionalizmus.

 

EURACTIV

Anthony Gardner, az Egyesült Államok brüsszeli, uniós nagykövete így reagált Trump győzelmére: „Trump győzelme azt jelenti, hogy a szokásos politikának vége van”. Majd így panaszkodott: „Két és fél éve próbálom előmozdítani és védeni a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény megállapodás felé vezető útját. Sajnos azt látom, hogy amikor mi tényeket mutatunk fel, az ellenzők szenvedéllyel reagálnak. Ebben a légkörben a szenvedély győz”.

*             *             *

Döbbenettől élvezetig: a tagországok így reagáltak Trump győzelmére címmel és a magyar miniszterelnök fotójával ismerteti a cikk a lengyel külügyminiszter, Witold Waszcykowski reagálását is, aki azt mondta, a Trump által hangoztatott sokfajta érzelem „a washingtoni politikai establishment elleni kampányretorika” és kifejezte reményét, hogy Trump tényleges politikája jobban igazodik majd „az amerikai érdekekhez” és azt majd szakértők alakítják. (Lengyelország rendkívül ideges Trump Putyin-barát álláspontja miatt.)

*             *             *

A brüsszeli uniós szakportál szemlézi a különféle visszhangokat világszerte Trump győzelmére. Geert Wilders radikális jobboldali holland pártfőnök: „Az emberek visszaveszik országukat. Mi is ezt fogjuk tenni.” (Wilders bőven vezet a népszerűségi versenyben). Az Obamát az édesanyjába zavaró Fülöp-szigeteki Rodrigo Duterte melegen üdvözölte Trump győzelmét.

 

EURACTIV

Az Euractiv vezető publicistája, James Crips kör-emailben terjesztett cikkének címe: Trump győzelme után az EU idegesen néz a francia választások elé. Senki nem jósolta meg a Brexit sikerét. Ahogyan Trump győzelmét sem. Nőnek a félelmek, hogy Marine Le Pen jövőre nem csak az első fordulóban győzhet, de bekerülhet a második fordulóba is, ahol még az is megtörténhet, hogy … ő lesz Franciaország elnöke.  De Hollandiában és Németország is választanak.

 

 

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »