Trump kifakadt azon, hogy pártja nem támogatja

Trump kifakadt azon, hogy pártja nem támogatja

Kifaroltak Trump mögül a Republikánus Párt főbb politikusai, az elnökjelölt ezt tette szóvá a Facebookon.

„Annak ellenére, hogy minden közvélemény-kutatás szerint földcsuszamlásszerű győzelmet arattam a második elnökjelölti vitán, nehéz úgy jól szerepelni, hogy Paul Ryan és mások semmiféle támogatást nem nyújtanak” – posztolta Facebook-oldalára kedden Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje. A politikus arra utalt, hogy Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke hétfőn szóvivője révén bejelentette, a továbbiakban nem kampányol Donald Trump mellett.

Amint arról beszámoltunk, a wisconsini republikánus politikus pártja törvényhozóival tanácskozva azt közölte kollégáival, hogy mindenki „úgy cselekedjen, ahogyan a legjobb számára a választói kerületében”. A tanácskozáson részt vevő politikusok egyikének értékelése szerint a legmagasabb rangú republikánus politikus ezzel lényegében felhatalmazást adott a Trumptól való elhatárolódásra. Más kérdés, hogy pont az a Ryan tiltakozik, akinek számtalan zaklatásos nőügye volt a közelmúltban.

Ezt megelőzően a párt vezető politikusainak egész sora – köztük például John McCain arizonai, Lisa Murkowski alaszkai szenátor, továbbá Alabama állam republikánus kormányzója, Robert Bentley – megvonta támogatását Trumptól, miután péntek éjjel nyilvánosságra kerültek tizenegy évvel ezelőtt nőkről megfogalmazott becsmérlő szavai.

A párt mögötte áll (?)

Más kérdés, hogy Ryan szavait akkor nem övezte teljes egyetértés a párton belül, sokak szerint ezzel a házelnök elkönyvelte, hogy Hillary Clinton, a demokraták jelöltje nyeri majd a november 8-i elnökválasztást.

Nem sokkal Ryan bejelentését követően kiállt a nyilvánosság elé Reince Priebus, az amerikai republikánusok országos bizottságának elnöke, miután összehívta tanácskozásra a Republikánus Országos Bizottság 168 tagját – írta az MTI. Kijelentette: a párt változatlanul határozottan Donald Trump mögött áll, a pénteken nyilvánosságra került, tizenegy évvel ezelőtti szavai ellenére is. „Az elmúlt 24-48 órában híresztelések kaptak lábra elkötelezettségünket illetően. Elnökjelöltünk támogatásában nem történt változás” – szögezte le Priebus. Majd hozzátette: a Republikánus Párt teljes mértékben együttműködik Trump kampánycsapatával.

Továbbra is kitart Trump mellett előválasztási ellenfele, Marco Rubio floridai szenátor – írja a Politico. A politikus tiszteli a republikánus voksolókat, akik az ingatlanmágnást szavazták meg elnökjelöltnek. Ám sajnálja, hogy az Egyesült Államoknak ilyen felhozatalból kell megválasztania következő elnökét.

Trump már kritizálta Ryant

Donald Trump hétfő délután Ryan bejelentésére Twitter-üzenetben reagált először: „Paul Ryannak a költségvetés kiegyensúlyozásával, munkahely-teremtéssel és az illegális bevándorlással kellene több időt töltenie, és nem arra vesztegetnie az idejét, hogy a párt elnökjelöltje ellen harcoljon” – írta akkori bejegyzésében Trump.

A Trump-csapat virginiai vezetője, Corey Stewart tiltakozó üzenetet küldött a pártvezetésnek, leszögezve, hogy „ezek a pasasok mindannyian a pártelithez tartoznak, soha nem is támogatták őt [mármint Trumpot], és most ezt a legutóbbi dolgot ürügyül használják arra, hogy megvonják a támogatásukat”.

A politikus és a pártelit között már az előválasztás során voltak komoly súrlódások. Azt követően normalizálódott valamelyest a viszony, hogy Trump hitet tett a párt mellett, azaz kijelentette, hű marad a Republikánus Párthoz az egész elnökválasztási procedúra alatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »