Trump késhegyig tartó harcot folytat

Az öt amerikai szövetségi államban megtartott előválasztások eredményei az előrejelzéseket igazolták: Clinton három államban diadalmaskodott, Trump nagyot nyert Floridában, de “övé” Illinois, Észak-Karolina és Missouri is, Ohióban Kasich győzött, Marco Rubio pedig kiszállt a Fehér Házért folytatott küzdelemből.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Hillary Clinton a demokrata pártiak elnökjelölt-aspiránsa a keddi előválasztásokon megnyerte Ohiót, Észak-Karolinát és Floridát, s meggyőző vezető helyzetbe került ahhoz, hogy
ő legyen az első nő az amerikai történelemben, akit egy nagy párt elnökjelöltjéül választ.

A republikánus táborban Donald Trump megerősítette pozícióit, ám vesztett Ohióban, ahol John Kasich ohiói kormányzó az első győzelmét aratta az előválasztási folyamatban, és nagyon szoros küzdelmet vívott Ted Cruzzal Missouri államban. Missouriban végül is, alig pár tizedszázalékkal, Trump győzött. Marco Rubiónak nem sikerült támogatást szereznie a saját államában, Floridában sem – itt is Donald Trump győzött, méghozzá nagyon nagy arányban -, ezért a floridai szenátor be is jelentette, hogy felfüggeszti a kampányát, abbahagyja a Fehér Házért folytatott harcot.

A győzelem éjszakáján, Floridában, Trump diadalittasan mondta híveinek: “Micsoda elképesztő este volt”, s valóban: a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül immár egyedül neki van reális esélye arra, hogy még a júliusi elnökjelölt-állító országos konvenció előtt megnyerje az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátust. Ohióban elszenvedett veresége azonban várhatóan tovább élteti a jelöltségét ellenző republikánus pártelit tagjaiban a reményt, hogy a konvención még megakadályozhatják a jelöltségét.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »