Trump hirtelen Izrael barátja lett

Trump hirtelen Izrael barátja lett

Izrael barátjaként beszélt magáról egy zsidó lobbiszervezet konferenciáján Donald Trump, aki korábban számos sértő megjegyzést tett az izraeliekre és az amerikai zsidó közösségre. A rendezvényen az összes amerikai elnökjelölt részt vett – kivéve a mezőny egyetlen zsidó származású tagját, Bernie Sanderst, aki nem ért egyet a washingtoni elit palesztinellenes politikájával.

Donald Trump a legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbiszervezet éves konferenciáján is felszólalt. A republikánus elnökjelölt korábban még azt mondta, a zsidók szeretnek alkudozni és pénzért politikusokat venni; valamint nem volt hajlandó kijelenteni, hogy Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa. Az Amerikai–Izraeli Közpolitikai Bizottság washingtoni rendezvényén Trump azonban már teljesen más hangot ütött meg.

„A palesztinoknak úgy kell a tárgyalóasztalhoz ülniük, hogy tudják: az Egyesült Államok és Izrael közti kötelék abszolúte, totálisan elszakíthatatlan. Akarniuk és tudniuk kell megállítani az Izrael ellen napi rendszerességgel elkövetett terrortámadásokat. Az amerikai nagykövetséget áttelepítjük a zsidó nép örökös fővárosába, Jeruzsálembe” – fejtette ki.

A Trump után pódiumra lépő Ted Cruz is ezeket a gondolatokat ismételte el, előtte azonban lecsapott riválisa egyik rosszul megfogalmazott mondatára. „Hadd mondjam el elöljáróban – és ez talán meglepi az előző felszólalót –, 1948 óta nincs olyan, hogy Palesztina” – fogalmazott.

Korábban a szintén republikánus John Kasich és a demokrata Hillary Clinton is beszédet mondott a konferencián. Az eseménytől éppen az elnökjelölti mezőny egyetlen zsidó származású tagja, Bernie Sanders maradt csak távol. A demokrata politikus – a washingtoni elittel ellentétben – azt az álláspontot képviseli, hogy a palesztinokat egyenrangú partnerként kell kezelni. Erről egy Utah állambeli sajtótájékoztatón beszélt.

„Szeretném közölni az amerikai néppel, hogy ha megválasztanak elnöknek, fáradhatatlanul dolgozom majd a béke ügyének előremozdításán, Izrael partnereként és barátjaként – de ahhoz, hogy sikeresek legyünk, nemcsak Izraelnek, de a palesztin népnek is a barátai kell legyünk. Gázában most 44 százalékos a munkanélküliség, és a szegénységi ráta is csaknem ilyen magas” – fejtette ki Sanders.

Az előválasztási küzdelem következő fordulóit ma tartják, Utah, Arizona és Idaho államokban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »