Trump és Clinton is kikapott

Trump és Clinton is kikapott

Hillary Clinton és Donald Trump is kikapott az előválasztási küzdelmek legutóbbi körében. A Demokrata Párt esélyesebb elnökjelölt-aspiránsát Maine-ben verte meg kihívója, Bernie Sanders, 64-36 százalék arányban. A republikánusoknál Marco Rubio győzött Puerto Ricóban a voksok csaknem 46 százalékával a kevesebb mint 33 százalékot szerző Trump előtt. Veresége ellenére mind Clinton, mind Trump magabiztosan vezet pártján belül. Donald Trump közben egy interjúban kijelentette: ha megválasztják, visszahozza a kínvallatás intézményét.

Mindössze második diadalát ünnepelhette Marco Rubio Puerto Ricóban, a republikánus előválasztások legutóbbi helyszínén. „Puerto Rico szigetén én nyertem, nagy fölénnyel. Egy nyílt előválasztáson, ahol mindenki szavazhatott, nemcsak republikánusok, hanem demokraták és függetlenek is. Nem azért történt így, mert kevésbé konzervatív lettem, hanem mert elvittem a konzervatív elveinket azokhoz az emberekhez, akik úgy élnek, ahogy én felnőttem: egyik fizetésnaptól a másikig” – fogalmazott.

Vasárnapi győzelme ellenére a floridai szenátor továbbra is nagyon le van maradva Donald Trump és a hozzá kissé felzárkózó Ted Cruz mögött. Miután Rubio az úgynevezett szuperkedden nagyon gyengén szerepelt az egyszerre szavazó tizenegy államban, a hétvégén mindkét rivális arról akarta meggyőzni őt, hogy szálljon ki a republikánus jelöltek versenyéből. „Szerintem Marco Rubiónak nagyon-nagyon rossz estéje volt, és személy szerint azt mondanám neki, hogy lépjen vissza. Szerintem itt az ideje, hogy kiszálljon a versenyből. Szeretnék egy az egyben megküzdeni Teddel” – nyilatkozta Trump.

„Semmi kétség: ha megosztottak maradunk, Donald Trump nyer. A megosztottság egyenes út a katasztrófához az országnak. Ezért üdvözölném, ha minden más jelölt támogatója egyesülne, és a többi jelölt is csatlakozna hozzánk. A szuperkedd azt mutatta meg, hogy ha meg akarjuk verni Donald Trumpot, arra csak a mi csapatunk képes. Nem egyszer, nem kétszer vertük meg őt, hanem öt államban is, és továbbra is keményen harcolunk, és minél jobban egyesítjük a republikánusokat, annál jobban megverjük Donaldot, és amikor ez megvan, novemberben legyőzzük Hillary Clintont is” – hangsúlyozta Ted Cruz.

Közben a túloldalon a Demokrata Párt toronymagas esélyese is kikapott versenytársától: Bernie Sanders Maine-ben nyert fölényesen, de hátránya így is gyakorlatilag behozhatatlan a volt külügyminiszterrel szemben. A riválisok vasárnap televíziós vitájukon nem egymást, hanem a másik tábort támadták. „Ha megválasztanak elnöknek, sok pénzt fogok fordítani a mentális egészségre. Ha megnézik a republikánus vitákat, tudni fogják, miért van erre szükség” – mondta Sanders. „Vannak köztünk ellentétek, és élénken vitázunk egyes ügyekről, de hasonlítsák össze ezt a vitát azzal, amit a múlt héten láttak a republikánusoktól” – fogalmazott Clinton.

A demokrata jelöltek ezzel elsősorban arra utaltak, hogy a legutóbbi republikánus vita egyik fő témája Donald Trump férfiasságának mérete volt. Trump körül azóta újabb botrányok robbantak ki: egy hekkertámadás után kiderült róla, hogy korábban demokrata párti tévéseket pénzelt, később pedig egy interjúban kijelentette: vissza kell hozni a kínvallatás intézményét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »