Trump ENSZ-beszédének sajtófogadtatása: hideg és meleg

Trump ENSZ-beszédének sajtófogadtatása: hideg és meleg

Vélemény: Trump elnöknek tegnap az ENSZ közgyűlése előtt elhangzott beszéde lényegében pontosan olyan volt, mint ami totálisan kiszolgálta a rajta uralkodó gazdái (hadiipar, neokon agytrösztök, sajtó) érdekeit: ezt az országot szétromboljuk, azt fogjuk, stb. De volt egy számukra disszonáns megnyilatkozása a nemzetállamokról. És mivel a neokonok természetrajzához tartozik, hogy csak a teljes engedelmeskedéssel elégedettek, ezért erre vetették rá magukat. (Az alábbi része az ECHO TV 11:55-kor elsőként sugárzott nemzetközi sajtószemléjének.)

A Washington Post tajtékozó dühvel vetette rá magát Donald Trump amerikai elnök tegnapi beszédének azon részére, amely a nemzetállamok fontosságát hangsúlyozta és azt írja, az elnök összekeverte a világfórumot saját támogatói előtti kampánybeszéddel. Majd azzal vádolta Trumpot, hogy amikor a nemzetközi kapcsolatokban a nemzeti szuverenitásról beszélt, beszéde inkább hangzott úgy, mintha az orosz vagy a kínai elnök szólt volna, akik korábban az ENSZ közgyűlés előtt elhangzott beszédükben éppen ezt hangsúlyozták. A fővárosi lap cikkének ezt a címet adta: „Trump ’elvi realizmusa’ egy katyvasz”.

Vele szemben a független német DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN hírportál címében is pozitívan azt emeli ki, hogy „Trump az ENSZ előtt a nemzetállamok szerepét hangsúlyozta”, vagyis azt, hogy a világrendet a saját érdekeiket leginkább szem előtt tartó nemzetállamok  együttműködésének kell irányítania. Majd idézi Trump egyéb, legnagyobb visszhangot kapott mondatait, mint azt, hogy amennyiben Észak-Korea nem viselkedik az elvárt módon, úgy nem marad más választás, mint az ország teljes elpusztítása.

Hírdetés

Trump Iránt a Közel-Keletet destabilizáló, korrupt diktatúrájának nevezte. Az iráni Press TV angol nyelvű szolgálata idézi Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter twitter üzenetét, miszerint Trump ostoba beszéde a középkorba tartozik, nem pedig a 21-ik századba, az válaszra sem méltó, és hogy az iráni néppel érzett színlelt együttérzését senki nem hiszi el neki.

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »