Trump Clinton elleni erőszakra buzdít?

Trump Clinton elleni erőszakra buzdít?

Ismét botrányt kavart Donald Trump egy félreértelmezhető mondatával. Ellenfelei szerint a Hillary Clinton elleni erőszakra szólította fel az amerikai fegyvertartókat.

Újabb vitát kavart kampánykörútján Donald Trump. A republikánusok elnökjelöltje egy rendezvényen az amerikai társadalmat megosztó fegyvertartás kérdéséről beszélt, amelynek szabályait az amerikai alkotmány második kiegészítésében rögzítették. Trump a fegyvertartás mellett érvelt, és arra utalt, hogy a fegyvertartók akár erőszakkal is megakadályozhatnák, hogy a jogszabályt a demokraták eltöröljék. Arra utalt, hogy esetleg használják fegyverüket Hillary Clinton ellen.

„Hillary el akarja törölni, lényegében el akarja törölni az alkotmány második kiegészítését. És egyébként is, ha ő jelöli a bírákat, akkor már semmit sem tehettek, emberek! Ámbátor a második kiegészítés emberei talán igen, nem is tudom” – fogalmazott a republikánus elnökjelölt.

A közönség ugyan poénnak vélte és nevetéssel fogadta Trump szavait, politikai ellenfelei azonban úgy értelmezték az elhangzottakat, hogy a republikánus elnökjelölt erőszakra szólított fel Hillary Clinton ellen. A demokrata elnökjelölt kampánystábja veszélyesnek minősítette Trump kijelentését, és közleményben hangsúlyozta, hogy aki amerikai elnök akar lenni, az nem buzdíthat erőszakra.

Nem sokkal korábban ötven  biztonságpolitikával és külpolitikával foglalkozó szakértő nyílt levélben állapította meg, hogy a republikánus jelölt alkalmatlan az elnöki tisztségre. „Úgy gondolom, Trump egy igazi tekintélyelvű ember. Nem tiszteli a politikai rendszerünket. Nem emberi. Senki nem érdekli, csak saját maga” – nyilatkozta róla Evan McMullin független elnökjelölt.

A botrányos megnyilatkozásokat követően jelentősen visszaesett a republikánus elnökjelölt népszerűsége. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szavazók 35 százaléka támogatja csak Donald Trumpot, miközben Hillary Clinton népszerűsége 42 százalék körül van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »