Trump cáfolja az orosz kapcsolatot

Cáfolta Donald Trump republikánus elnökjelölt szerdán, hogy bármiféle kapcsolatban állna Oroszországgal, de arra ösztökélte az oroszokat, hogy találják meg vetélytársa, a demokrata párti Hillary Clinton eltűnt elektronikus leveleit.

trumpClinton kampánycsapata azonnal reagált: szerintük „először fordul elő, hogy egy nagy párt elnökjelöltje aktívan bíztat politikai ellenfele elleni kémkedésre külföldi hatalmat”.

Trump a floridai Doralban tartott sajtóértekezletén beszélt az amerikai politikai berkekben és sajtóban egyre gyakrabban megjelenő feltételezésről, miszerint szoros kapcsolatot ápolna Oroszországgal, s akár még Vlagyimir Putyin elnökkel is.

Maga Obama elnök egy keddi televíziós interjúban állította azt, hogy Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin favoritja az amerikai elnökválasztáson nem más, mint a republikánus elnökjelölt.

Trump Floridában cáfolta, hogy valaha beszélt volna Putyinnal, és arra bátorította az orosz elnököt, hogy „találja meg” Hillary Clinton eltűnt, a demokrata párti politikus magánszerveréről kitörölt 30 ezer elektronikus levelét. Trump sajtóértekezletén azt hangsúlyozta, hogy soha nem beszélt Putyinnal, és semmit nem tud róla azon kívül, hogy tisztelettel viseltetik iránta. A politikus leszögezte, hogy semmi dolga Oroszországgal.

Az amerikai sajtó felidézte, hogy a Kreml cáfolta a feltételezést, miszerint a Demokrata Párt országos bizottságának szervere elleni hackertámadáshoz köze lenne Oroszországnak. Ez utóbbi következtében olyan levelek kerültek nyilvánosságra, amelyekből kiderült: a Demokrata Párt vezetése manipulálni igyekezett a pártbéli előválasztásokat Hillary Clinton javára és nagy vetélytársa, Bernie Sanders kárára. Joe Biden amerikai alelnök a demokraták philadelphiai konvencióján szerda este elmondott beszédében oktalan szenzációhajhásznak és az amerikai nemzetbiztonságra veszélyesnek nevezte Donald Trumpot, a republikánus elnökjelöltet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »