Trump azt mondta, büntetné a magzatgyilkos nőket, majd visszakozott

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns először arról beszélt, hogy Japánnak és Dél-Koreának atomfegyvert kellene fejlesztenie Észak-Korea elrettentésére, de igazán meglepni azzal sikerült a közvéleményt, hogy az abortusz kapcsán kijelentette: azokat a nőket, akik "megszakíttatják terhességüket", valamilyen formában meg kellene büntetni. A kijelentésen később módosított.

A milliárdos a múlt héten vetette fel először, hogy támogatná Japán és Dél-Korea atomfegyver-fejlesztését. Szerinte japán és dél-koreai atomarzenállal el lehetne rettenteni Phenjant, ezzel pedig csökkenteni lehetne az Egyesült Államokra nehezedő nyomást.

Véleménye szerint Washington nem tud segíteni minden egyes alkalommal, amikor Észak-Korea fenyegetően viselkedik, s előbb-utóbb eljön az a pont, amikor az Egyesült Államok már nem lesz többé képes segítséget nyújtani – fogalmazott akkor Trump, figyelmen kívül hagyva azt, hogy egy esetleges japán és dél-koreai fegyverkezés nagy veszélyekkel járna, különösen a Peking és Tokió közötti feszültségre tekintettel.

Az MSNBC amerikai televíziónak szerdán adott interjújában Trump az abortusz kapcsán helyezkedett erősen vitatott álláspontra. A milliárdos egyebek közt arról beszélt, hogy azokat a nőket, akik megszakíttatják terhességüket, valamilyen formában meg kellene büntetni. Arra a kérdésre azonban nem tudott választ adni, hogy milyen formában.

A heves elítélő reakciók következtében Trump a Reuters brit hírügynökségnek elküldött állásfoglalásában már mérsékeltebb nézeteket tett közzé, azt mondta, hogy az abortusz kérdését az egyes szövetségi államoknak saját hatáskörükben kell rendezniük.

Később a nap folyamán a milliárdos közleményt adott ki, amelyben már azt írta, nem a nőket, hanem az abortuszt végző orvost kellene jogilag felelősségre vonni.

Trumpnak az MSNBC interjújában elmondott szavai mind a republikánus, mind a demokrata oldalon óriási felháborodást váltottak ki.

John Kasich ohiói kormányzó és republikánus elnökjelölt-aspiráns a tévécsatornának azt mondta, "egyáltalán nem" büntetné az abortuszon átesett nőket, és a milliárdos megjegyzéseire reagálva úgy vélte, "nem hinném, hogy ez a megfelelő válasz".

Brian Phillips, Ted Cruz texasi szenátor tanácsadója Twitter-oldalán azt írta: "Ne gondoljátok túl: Trump nem érti az abortuszellenes álláspontot, mert nem azt képviseli".

Hillary Clinton és Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiránsok nézetei szerint "a nőket fel kellene hatalmazni arra, hogy maguk dönthessenek az abortuszról". Trump megjegyzéseire reagálva Clinton Twitter-oldalán azt írta, "borzasztó és sokat elárul". Hozzátette, "amikor azt gondolja valaki, hogy ennél rosszabb már nem lehet, ez jön".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »