Trump alelnökjelöltje megnyerte a tévévitát

Trump alelnökjelöltje megnyerte a tévévitát

A CNN közvélemény-kutatása szerint Mike Pence jobban teljesített az alelnökjelöltek tévévitáján, mint Clintonné társa, Tim Kaine. A kilencven perc alatt azonban több szó esett Donald Trump republikánus és Hillary Clinton demokratikus elnökjelöltről, mint az alelnöki tervekről, mindkét politikus a másik elnökjelöltjét támadta és a sajátját védelmezte. A két alelnökjelölt gyakran túlbeszélte a másikat, a vita elején kivált Tim Kaine nem hagyta szóhoz jutni riválisát, gyakran félbe is szakította.

Heves szóváltásokkal kezdődött az amerikai alelnökök kedd esti vitája a republikánus Mike Pence és a demokrata Tim Kaine között a virginiai Farmville-ben – írja beszámolójában az MTI. Bemutatkozó állásfoglalásában Kaine Hillary Clintont méltatta, akinek szenvedélye mások szolgálata, és „történelmi” kormányt fog felállítani. Hozzátette, egyik fia a tengerentúlon szolgál az amerikai hadseregben, és „halálra rémít bennünket”, hogy Donald Trump a hadsereg főparancsnoka legyen.

Pence Clinton külügyminiszterségének eredményeit (is) bírálta, mondván, hogy a jelenlegi helyzet Szíriában ennek a politikának az eredménye. Szerinte a demokrata elnök- és alelnökjelölt, Hillary Clinton és Tim Kaine a múlt folytatását képviselik a gazdaság terén. Pence a kedd esti alelnökjelölti vitában hangsúlyozta: a gazdaságot mozgásba hozni csak Donald Trump republikánus elnökjelölt tudja, és ennek egyik eszköze a nagy államadósság kezelése. Hozzátette, hogy Barack Obama amerikai elnök, valamint Clinton gödörbe vezették az amerikai gazdaságot, és háborút hirdettek a széniparral.

Kaine közölte: a demokrata elnökség infrastrukturális beruházásokkal és minimálbér-emelésekkel indítanák be a gazdaság növekedését. Pence adóemelésektől és további államadósság-növekedéstől tart egy demokrata elnökség esetén.

Az adóügy

A két alelnökjelölt összekapott a The New York Times című amerikai lap által a hét végén nyilvánosságra hozott információ miatt is, amely szerint 1995-ben Trumpnak óriási, csaknem egymilliárd dolláros vesztesége volt, és ezt úgy írta le, hogy 18 éven keresztül nem fizetett személyi jövedelemadót. Pence erre azt fejtegette, hogy Trump nem karrierpolitikus, hanem üzletember, aki

egy adott időszakban nehézségeken ment keresztül, de élt az érvényben lévő adószabályokkal és briliáns módon élt velük.

Hozzátette: Trump több tízezernyi munkahelyet teremtett, és adózott a foglalkoztatottak után is. Kaine szenátor azonban visszaidézte Trump szavait: okos voltam, hogy nem fizettem adót. A szenátor kérdésbe fogalmazta véleményét: akkor mi mindannyian, akik adót fizetünk, hülyék vagyunk?.

A faji kérdés és a bevándorlás is előkerült

Pence és Kaine élesen eltérő véleményeknek adtak hangot kedd esti televíziós vitájukon a rendfenntartó erők munkájának megítélésében és a faji előítéletek kérdésének tekintetében is. A műsorvezető egy kongresszusi politikus példáját hozta fel arra, hogy a rendőrök – faji előítéletektől vezérelve – az afroamerikaiakat többször állítják meg és ellenőrzik, mint a fehéreket.

Ezzel mindkét alelnökjelölt egyetértett, Pence azonban arra figyelmeztetett, hogy nem szabad „ferdíteni” sem, és a rendfenntartó erőkhöz sem szabad mindig előítéletesen közelíteni.

„Abba kell hagyni a rendőrök szidalmazását”

– fogalmazott. Kaine szerint viszont igenis meg kell vitatni ezeket az előítéleteket, a szőnyeg alá söprésük nem segít a gondok megoldásában.

Tim Kaine átfogó bevándorlási reformot is ígért a televíziós vitán. Bírálta Donald Trump republikánus elnökjelölt keményvonalas retorikáját a bevándorlásról és a muszlimok Egyesült Államokba történő beutazásának átmeneti felfüggesztésére tett javaslatát. Hangsúlyozta, hogy Trump ajtóról ajtóra, házról házra járna, hogy okmány nélküli bevándorlókat toloncoljon ki az Egyesült Államokból.

Válaszul a republikánus alelnökjelölt a bevándorlás szigorításáról beszélt, és kiemelte, hogy a saját államában, Indianában, továbbra sem engedélyezi, hogy szíriai menekülteket telepítsenek le az Obama-program keretében.

Putyinról is vitáztak

Vlagyimir Putyin orosz elnök és az Oroszországgal való amerikai viszony körül forogtak a külpolitikai témájú kérdések a kedd esti amerikai alelnökjelölti vitán.

„Putyin diktátor”

– hangsúlyozta Tim Kaine demokrata párti alelnökjelölt, és emlékeztetett, hogy republikánus vetélytársa, Mike Pence korábban kijelentette: Putyin „vitathatatlanul” erősebb vezető saját országában, mint Barack Obama az Egyesült Államokban. Kaine hozzátette: aki nem tudja a különbséget a diktatúra és a vezetés között, nem lehet a hadsereg főparancsnoka. Kaine felemlegette, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt kampány-csapatában volt olyan, akinek Kreml-barát kapcsolatai voltak.

Pence felidézte, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton hirdette meg az „újratervezés” politikáját Moszkvával, aminek eredménye az lett, hogy Oroszország elcsatolta a Krímet, most pedig rakétaelhárító rendszert telepít Szíriában. Szerinte a szíriai orosz provokációra Amerikának válaszolnia kellene, Lengyelországba és Csehországba kellene rakétaelhárítási rendszereket telepítenie. A republikánus alelnökjelölt hangsúlyozta: Obama és Clinton külpolitikája meggyöngítette az Egyesült Államokat, amely szerinte egyúttal elveszítette tekintélyét is.

A két alelnökjelölt kitért Észak-Koreára és Kínára is, és abban egyetértett, hogy a Koreai-félszigetnek atomfegyvermentesnek kell lennie.

Pence teljesített jobban

A média értékelése és a lakosság szerint is Mike Pence, Donald Trump alelnökjelöltje nyerte a tévévitát.

A CNN/ORC közvélemény-kutatásából kiderült: a válaszadók 48 százaléka szerint Pence volt a jobb, míg 42 százalék Kaine-t hozta ki győztesnek. A felmérés szerint a válaszadók 43 százaléka úgy vélte, Kaine rosszabbul teljesített, mint várták, míg 67 százalékukat meglepte, milyen jól vitázott Mike Pence.

Az első tévévitát Hillary Clinton nyerte. A következő elnökjelölti tévévitát október 9-én rendezik a CNN-es Anderson Cooper és az ABC News-os Martha Raddatz moderálásával. Ezt követően október 19-én csapnak össze utoljára a november 8-i elnökválasztás előtt, ezt a jobboldali Fox News-os Chris Wallace moderálja majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »