Trükkösen kerül többe a műszaki vizsga

Trükkösen kerül többe a műszaki vizsga

Bár az autók műszakivizsga-díját a vonatkozó jogszabály 16 290 forintban rögzíti, csak hosszas keresgélés után találunk olyan szolgáltatót, amely valóban ezért az összegért végzi el az ellenőrzést. Az ok egyszerű: a vizsgahelyek csak csomagban, előzetes átvizsgálással kínálják az egyébként hatósági áras felülvizsgálatot. A közlekedési hatóság lapunknak adott tájékoztatása szerint ez a gyakorlat szabálytalan, a körülmények azonban a szervizeknek kedveznek.

Megtévesztő tájékoztatást ad a felülvizsgálattal kapcsolatos díjakról és magáról a szolgáltatásról is a gépjárművek műszaki vizsgáztatását végző vállalkozások többsége – tapasztalta lapunk. A vonatkozó jogszabályok kreatív értelmezése természetszerűleg az autótulajdonosok pénzére megy, a trükközés azonban szerencsés esetben – tudatos és határozott fogyasztói magatartással, valamint valóban hibátlan gépkocsival – kivédhető.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által akkreditált vizsgabázisok hatóságilag megszabott vizsgadíjakkal kötelesesek számolni,

ez személygépjárművek esetében 16 290 forint, ez az összeg tartalmazza a környezetvédelmi ellenőrzés tarifáját is. A legtöbb vizsgahely azonban ennél jóval több pénzért kínálja a szolgáltatást; igen beszédes a Holszervizeljek.hu-n található tájékoztatás, amely szerint 24 ezer forint helyett már a jelenleg érvényes díjtól is levizsgáztathatjuk kocsinkat. A weboldal csak azt felejti el megemlíteni, hogy a korábbi és a mostani díjszabás is jogszabályban rögzített, tehát szó sincs akcióról. A weboldalon egyéb „kedvezményes műszakivizsga-árakat” is találni húszezer forint körüli díjért, de négykerék-meghajtás esetén akár 25 ezer forint is lehet a vizsgadíjként megjelölt összeg. A valósághoz hozzátartozik az is, hogy ezért a pénzért átnézik a járművet, ugyanakkor arra vonatkozóan jellemzően nincs semmilyen tájékoztatás, hogy lehet-e ezen pluszszolgáltatás nélkül, csak a vizsgára bevinni az autót.

Hogy pontosabb képet kapjunk az ajánlatokról, több szerviznél telefonon érdeklődtünk. Jobbára azt a választ kaptuk, hogy a pluszszolgáltatás nem opcionális, magyarán a műszaki vizsgát csak egy szolgáltatáscsomag keretében lehet igénybe venni. Indoklásuk szerint csak így garantálhatják azt, hogy a kocsi átmegy a vizsgán, azaz a tulajdonos érdeke is az átvizsgálás. De volt arra is példa, hogy a vizsgahely belement abba: csak a vizsgát végzi el, ám fenyegetésként is értelmezhető megjegyzésként közölték, kevés az olyan autó, amelyik „csont nélkül” átmegy az ellenőrzésen.

Az NKH által lapunknak küldött válasza alapján azonban a társaságok eljárása nem szabályos.

A felügyelet közölte, a kijelölt vizsgálóállomások eltérhetnek a hatósági tarifától, de az ügyfél a törvény értelmében kérheti csak az alapszolgáltatást, azaz kizárólag a műszaki vizsgát is, 16 290 forintért. Ebben az esetben értelemszerűen nem végeznek előzetes átvizsgálást és szükség esetén javítást. Az NKH tájékoztatása szerint egyébiránt a műszaki felülvizsgálat 16 290 forintos tarifájából a vizsgadíj 10 490 forintot tesz ki, a környezetvédelmi felülvizsgálat pedig 5800 forint. Az előbbi tétel 80, az utóbbi 20 százaléka landol az államkasszában, azaz a 30-40 perc alatt elvégezhető ellenőrzés díjából a vizsgahely 6780 forintot kap. Tavaly összesen több mint 1,38 millió műszaki vizsgát végeztek az országban, amiből összesen 13,74 milliárd forint bevétele származott az államnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »