Trombózisos beteget szállítottak, közben megálltak hamburgert és cigit venni

Trombózisos beteget szállítottak, közben megálltak hamburgert és cigit venni

A beteget nem sürgősségi eset miatt szállították éjszaka, egyszerűen akkor került sorra. A trombózisveszély miatt csak fekve, hordágyon volt szállítható, ennek ellenére felszólították, hogy akkor szálljon be magától a mentőautóba. A betegszállítók útközben megálltak hamburgert és cigit venni, de ez teljesen rendben van a főnökük szerint – írja a HVG. A család panaszt tett az ügy miatt.

Inkább bútort

Sebestyén Zsóka 73 éves édesanyja daganatos megbetegedésben és mélyvénás trombózisban szenved, a Szent János Kórház belgyógyászati osztályán kezelték. Innen szállították át múlt pénteken a lakóhelye szerinti illetékes Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba az AMS Mentőszolgálattal.

„Mondanám, hogy az ilyen emberek szállítsanak inkább bútort, de inkább azt se, még arra is oda kell figyelni”

 – mondta Sebestyén Zsóka.

Az orvos eredetileg úgy tájékoztatta a családot, hogy a szállítás délután vagy legkésőbb kora este lesz, ebből lett éjjel 1 óra. A trombózisveszély miatt kizárólag fekvő helyzetben szállíthatták volna az asszonyt, de tolószékbe ültették, aztán az autónál szóltak neki, hogy szálljon be. Hiába szólt, hogy magától képtelen beszállni, nem tudja mozgatni a lábait, a szondás táplálás miatt ereje sincs, állítólag ezt a választ kapta:

„ne szórakozzon, tudja, hogy hány óra van?!”

A család panasza szerint ezután megpróbált bemászni az autóba, ahol még aztán meg is lökték, így mellkasának bal fele az üléshez csapódott. A lánya szerint a körülbelül 30 perces utat közel két óra alatt tették meg, mert először megálltak hamburgert venni, ráadásul később egyiküknek elfogyott a cigije, így egy dohányboltba is kénytelenek voltak benézni. Közben az idős asszonnyal együtt két másik beteg az autóban várakozott hálóingben és köntösben.

Átfagyva érkeztek a Jahn Ferenc Kórházba, ahol viszont két belgyógyászati osztály sem tudta fogadni, így a beszámoló szerint egy harmadik osztály folyosóján káromkodva sorsára hagyták a tolószékben ülő idős embert, majd távoztak.

Az éjszakás nővér észrevette, hogy mi történt, így betakarta a beteget és értesítette az ügyeletes orvost.

Panasz

Sebestyén Zsóka panaszt tett az érintett cégnél és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkáránál.

„Ugyanis ez a vállalhatatlan betegszállítás a társadalombiztosítási rendszeren belül zajlott, vagyis közpénzből finanszírozták”

 – tette hozzá.

Később egyeztettek az orvossal és elmondása szerint arra jutottak, hogy veszélyeztették édesanyja életét. A beteg mindkét lábában van thrombus, így ezek bármikor leválhattak volna a szakszerűtlen szállítás miatt. A vérrögök bekerülése a véráramba tüdőembóliát, halált is okozhatott volna.

Mit mond a mentőszolgálat?

A lap megkereste az AMS-t, első körben azt a választ kapva, hogy 30 napon belül kivizsgálják a panaszt. Később részletesen reagáltak.

6 órán belüli szállításra vonatkozó jelzést kaptak 14:37-kor, tehát 20:37-ig teljesíteni kellett volna a megbízást. Ehhez képest éjjel 1:20-kor vették át a beteget. Agócs Gábor ügyvezető igazgató szerint ez azért történt, mert Budapesten a pénteki napok extrán túlterheltnek számítanak, így előfordulhatnak csúszások. A problémát szerinte az jelenti, hogy nem szóltak a betegnek, hogy késésre lehet számítani. Emiatt szóbeli és írásbeli figyelmeztetést kapnak a szolgálatot teljesítők.

Nem valós panasz

A cégvezető szerint hamis az a panasz, hogy közel két óra alatt tették meg az utat.

„a betegszállítási dokumentumok és a kocsiban található GPS adatok alapján a beteg felvétele 01:20-kor, a beteg leadása 2:25 perckor történt”

A beteg lánya nem érti, hogy miről beszélnek, mert ügyeletes orvos nem is tudta dokumentálni a másik kórházba való érkezést, miután a normális átadás helyett simán a folyosón hagyták az édesanyját.

Az AMS által ismertetett szállítási idő is túl sok egy 33-35 perces útra, főleg éjszaka, mikor jóval kisebb a forgalom.

„valóban nem megfelelő testhelyzetben szállították a beteget. Ezért a szakmai vétségért írásos figyelmeztetésben részesítjük”

 – ismerte el a cég.

Azt viszont cáfolják, hogy beszállásra szólították fel vagy meglökték volna az asszonyt. Agócs elnézést kér a betegtől, ha mégis így történt.

Azt is elismerték, hogy

„a kollégák valóban megálltak ételt és cigarettát venni, de csak megvették”

Ez a GPS adatok szerint 6 percet vett igénybe és a betegeket meg is kérdezték előtte erről. Vannak kétségeink, hogy 6 perc alatt el lehet-e intézni egy cigi-kaja kombót, ráadásul a hamburgert össze is kell rakni, nem úgy van az, hogy kérsz egy duplahúsosat és egyből adják is.

Ezt egyébként nem tekinti hibának a cégvezető:

„Úgy gondolom, mivel a szállítások végpontja vidék volt, és éjszaka, ezen cselekedetükkel nem vétettek.”

Miért hagyták a folyosón?

A vonatkozó rendelet szerint az intézményeknek a beteget érkezés után 10 percen belül át kell venni. Ha nem tudják ellátni, akkor dönteni kell a továbbszállításról.

Agócs szerint az embereik 25 percet vártak a kórháznál, így az intézmény a felelős ezért. Még azt is hozzátette, hogy

„a betegszállítás az egészségügyi intézmények közti szállításra szól, nem pedig az adott intézményen belüli szállításokra, azaz belső betegmozgatásokra”

 – tehát kollégái maximálisan teljesítették az elvártat.

Elmondása szerint a kórház nem tartotta be az előírt 10 perces határidőt, így a betegszállítók

„helyesen cselekedtek, mikor a beteget a kórházban – azaz egészségügyi szempontból őrzött helyen – hagyták a kórházi személyzet tudtával”

A családtag szerint csak a szerencsén múlt, hogy éppen arra járt egy nővér, aki észrevette a beteget.

(fotó: policecars.hu)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »