Trollkodtak Boris Johnsonnal az uniós miniszterek

Trollkodtak Boris Johnsonnal az uniós miniszterek

A lisszaboni szerződés másolatát ajánlotta fel Boris Johnson brit külügyminiszternek a német és a francia pénzügyminiszter.

Wolfgang Schäuble és Michel Sapin ezt a sajátos választ adta pénteken a német és a francia pénzügyminiszter Boris Johnsonnak a Sky News brit hírtelevízióban tett kijelentésre. A két pénzügyminiszter maró gúnnyal söpörte félre Johnsonnak azt az állítását, hogy nincs összefüggés az Európai Unió egységes belső piacához való hozzáférés és az unión belüli szabad mozgás biztosítása között.

Az EU-ból való brit kilépés egyik legfőbb hívének számító külügyminiszter nyilatkozatában komplett baromságnak nevezte az erre vonatkozó uniós álláspontot, amelynek lényege, hogy az EU egységes piacához való hozzáférés előfeltétele a négy szabadságelv – köztük a személyek, illetve a munkaerő szabad mozgása – tiszteletben tartása.

Wolfgang Schäuble német és Michel Sapin francia pénzügyminisztert egy berlini konferencián kérdezték pénteken Johnson kijelentéséről. A két miniszter összekacsintott, mielőtt a szókimondásáról híres Schäuble meglehetősen szarkasztikusan válaszolt.

„Csak azért néztünk egymásra, mert hozzászoktunk ahhoz, hogy nagy tiszteletben tartjuk a külügyminisztereket – kezdte válaszát a német pénzügyminiszter. Úgy folytatta: –

Örömmel elküldjük őfelsége külügyminiszterének a lisszaboni szerződés egy másolatát.

A brit külügyminiszter így utána tud olvasni annak, hogy van összefüggés az egységes piac és az Európai Unió négy alapelve között” – fogalmazott. Schäuble felajánlotta azt is, hogy francia kollégájával szívesen elutazik Londonba, hogy – amennyiben Johnsonnak további felvilágosításra van szüksége –

„a mi jó angoltudásunkkal a segítségére legyünk”.

A francia pénzügyminiszter a maga részéről leszögezte, hogy az Európai Unióban négy alapvető szabadságelv (az állampolgárok, a szolgáltatások, a tőke és az áruk szabad mozgása) oszthatatlan. Tehát ha valaki Európa része akar lenni, a négy szabadságelvet egységesen kell tiszteletben tartania – hangsúlyozta Michel Sapin.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »