Trollkodás vagy az igazság? Valaki kitálalt a kormányzati propagandamédia működéséről

Trollkodás vagy az igazság? Valaki kitálalt a kormányzati propagandamédia működéséről

„A kormány által irányított médiában dolgozok, kérdezzetek bármit. Nem a belpolitikai sárdobálással foglalkozom, nem is bírnám, de mivel egy szerkesztőségben vagyunk ezért rengeteg dologra rálátok. Az orgánum nevét, típusát és beosztásomat nem szeretném megadni anyagi biztonságom érdekében, de úgy érzem így is sok érdekes és tanulságos infóval szolgálhatok”

– írta.

Az illető a moderátoroknál igazolta, hogy valóban az, akinek mondja magát. Hogy ez mennyire jelent 100%-os biztosítékot, nehezen megítélhető, nem zárhatjuk ki, hogy csak egy jól sikerült trollkodásról van szó. A válaszokban azonban több érdekes dolog is elhangzott, így szemezgetünk belőlük – aztán mindenki maga döntse el, hogy elhiszi-e amit olvas.

A kötelezően előállítandó tartalmakról például ezt írta a sajtómunkás:

„Nem fogok meglepő dolgot mondani, de politikailag az a kötelező, amit éppen az adott héten Német Szilárd vagy Hollik István meghirdet, vagy az, amit a Századvég / Nézőpont kikutat. Nincsen ez kimondva, de ez látszik. Olyan a szerkesztőség, hogy bármilyen témát javasolhat, de a szerkesztő már eleve eldönti, hogy miket akar. Ha marad még szabad kapicitás akkor lehet írni olyan dologról, ami érdekel (mondjuk egy fiatal Star Wars rajongó kimehet egy Star Warsos rendezvényre), de az egész felülről irányított.”

Annak ellenére, hogy állítása szerint a kormány médiabirodalmában dolgozik, nem tetszik neki a kormány politikája, ami kiderül például ebből az állításából is:

„Ha nem lenne munkám én csomagolnék. Ha 2018-ban ismét nyer a Fidesz újraértékelem itt létemet. Nekem az a félelmem, hogy kivezetnek minket az EU-ból. Azt pedig szeretném külföldi állampolgársággal a zsebemben megélni.”

Kiderül az is, hogy a kormányhoz köthető sajtómunkatársak közül nem mindenki hiszi el azt, amit le kell írnia vagy el kell mondania:

Hírdetés

„Mi fiatalabbak, általában cinikusak vagyunk és nem hiszük. Az idősebbeknél nehéz ezt kitapogatni, ők inkább pókerarcúak. De saját teóriám szerint a 888-on kívül minden szerkesztőségben többen vannak azok, akik a kormánnyal szemben tudnának és akarnának kritikusan is hozzáállni.”

Van persze olyan is, akinek nem okoz lelkiismeretfurdalást az ilyen anyagok összeállítása:

„Van egy kollégám, aki nem sokkal utánam érkezett. Ő Fidesz szimpatizáns volt már akkor is, de ez nem zavart, jóban voltunk. Aztán bekerült belpolra, folyamatosan kapta az undorítóbbnál undorítóbb karaktergyilkos anyagokat. Először még úgy, hogy a szerkesztő szépen lépésről lépésre utasította, hogy hogyan tegye össze az anyagot. Most már ő maga csinálja ezt. És elhiszi. És mivel nem volt más szerkesztőségben, ezért azt is elhiszi, hogy ez a normális, hogy mindenhol így megy.”

Felmerült az is, hogy zajlik az ellenségképek kijelölése a lejárató anyagokhoz:

„Ez egy érdekes kérdés szerintem, mert a célpontok sosem újak. A nagy Soros plakát kampány előtt is voltak Soros ellenes cikkek, Brüsszeles előtt is voltak EU-ellenesek, stb. Egyedül a bevándorlás kérdésköre olyan, ami így hirtelen a semmiből jött elő.
Másrészt pedig a sajtó megfigyelésem szerint sokkal kézivezéreltebb és nem OV tusványosi beszédéből tájékozódik. A telefon már sokkal korábban jön. Viszont (nálunk) sosem mondják ki, hogy na akkor mától járassátok le a civileket. Hanem úgy van, hogy megbízható riporter 1 kap egy olyan témát, hogy XY civil szervezet nem fizetet adót – ebből kérek egy fősztorit. Megbízható riporter 2 – kap egy sosem látott olasz lapból egy cikket, hogy ezt tessék feldolgozni és menj ki kérdezd meg Deák Dánielt, hogy ezt hogyan értelmezzük. Stb. Az egész igazából úgy működik, mint a katonaság, te nem látod át a taktikát, csak megvan adva, hogy merre lőjj.”

Mikor arról kérdezték, mi volt a legdurvább dolog, amit eddig munkája során tapasztalt, így felelt:

„Az ember hozzászokik ahhoz, hogy hogyan működnek a dolgok, így már nem nagyon tűnik fel semmi. De talán az, amikor egyszer a szerkesztő odament az egyik riporterhez és megmondta, hogy most már a Jobbikra is jövünk. Kb. másfél éve lehetett ez, és azóta látványosan megszaporodtak a Jobbik lejáratást szolgáló anyagok. A legdurvább nekem az volt, amikor a Volner-prostis-paparazzis anyag jött. Meg, hogy a TV2 hogyan kitaposa az utat az egyre undorítóbb karaktergyilkosságokra.”

Szóba került az is, mi várható a választásokig:

„Biztos lesz egy-két lejárató anyag mindenkiről. Ezeknek már régóta vetik el a csíráját, lásd Botka órája, a Jobbik farkasai, stb. Sosem egy célpont van, mindig szerte ágazóak a támadások és össze kell kötni. Az átlag médiakövetőben összefüggést lát a Brüsszel – migránsok – Soros – ellenzéki újságírók tengelyen és ez azért jó a kormánynak, mert minél több rétegű a negatív beidegződés annál mélyebb. Mert mittomén meggyőzöd arról, hogy Brüsszel az tök jó, mert ad nekünk csomó pénzt, de akkor jön a beidegződés miért akar migránsokat, meg miért hajtja végre a Soros-tervet.”

Aki kíváncsi a teljes beszélgetésre, itt olvashatja el.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »