Trócsányi: A kormánynak van még aduja az unióval szemben

Trócsányi: A kormánynak van még aduja az unióval szemben

Kitart a magyar föld védelme mellett az igazságügyi miniszter. Szakértő szerint Magyarországnak nem érdeke a Brüsszel elleni harc.

Trócsányi László arra reagált, hogy a külföldiek földvásárlási tilalma miatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió Magyarország ellen. A tárcavezető a Hír TV-nek azt mondta: van még adujuk a vitában.

„Minden egyes vita egyben taktika is. A taktika nagyon fontos, amikor egy peres eljárásról van szó, ott a felek, ha szabad így mondanom, az adukártyájukat nem szokták előhozni csak a megfelelő időpontokban. Most nem időszerű e kérdésekről beszélni, egyet tudunk mondani: egyelőre nemzetközi összehasonlításban vizsgálatokat végzünk, tárgyalunk, és úgy gondoljuk, hogy a magyar földet megvédjük” – nyilatkozta Trócsányi László.

Magyarországnak nem érdeke a harc Brüsszellel

A magyar mezőgazdaság érdeke, hogy ne harcoljon Brüsszellel földügyben – egy Hír TV-nek nyilatkozó agrárközgazdász szerint. Raskó György azt mondta, inkább olyan jogszabályi környezetet kell Magyarországon létrehozni, amely a föld tulajdonosától függetlenül segíti a hatékony termelést és a versenyképességet. Brüsszel még tavaly indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a külföldiek földvásárlását korlátozó szabályok miatt. Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a mezőgazdasági földterület megszerzésére vonatkozó jogszabályait, különben az Európai Unió Bírósága elé terjesztik az ügyet.

„A magyar államnak inkább egy olyan jogszabályi környezetet kellene létrehoznia, amely a hatékony termelést, a versenyképességet segíti, függetlenül attól, hogy a földnek éppen ki a tulajdonosa. Részemről mindegy, hogy ez gazdasági társaság vagy akár külföldi természetes személy, hiszen a földhasználó védelme és az ő jogainak az érvényesítése a lényeges, ez a magyar mezőgazdaság igazi érdeke” – vélekedett Raskó György.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »