Trianon helyett: 24 kantonra osztott Európa négy elismert nemzettel

Trianon helyett: 24 kantonra osztott Európa négy elismert nemzettel

A mai Európa határainak alapjait az első világháború végén alakították ki. A Trend gazdasági hetilap internetes kiadása egy kevésbé ismert felosztásról számol be, amely 1920-ból származik.

A határok kialakítását elvileg egy következő nagy háború elkerülését szolgálta volna, később azonban pont ez okozta a világ legvéresebb és legnagyobb globális konfliktusát, a második világégést.

A trianoni határrendezéstől merőben eltérő, elég sajátos és szokatlan elképzelés is napvilágot látott 1920-ban. Egy Otto Maas nevű nyomdásztól származó térkép szerint a Das neue Europa mit dem daurenden Frieden (Új Európa a tartós békéért) nevet viselő határrendezés az európai kontinenst egyetlen nagy országként képzelte el.

Hírdetés

Ez az „unió” nem tagállamokból, hanem 24 kantonból állt volna, nem akármilyen elrendezésben: bécsi központtal egyenlő szeletekre vágott tortaformában. Minden kantonnak lett volna saját fővárosa. Az etnikai határokat és összetételt teljesen figyelmen kívül hagyta. Négy alapnemzetet ismert el: a németeket, a szlávokat, a rómaiakat és a magyarokat. A hivatalos közös nyelv pedig az eszperantó lett volna.

eTrend.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »