Tréfának hitte a túrázó segélykérését a kórházi ügyletes

Tréfának vélte egy karéliai kórház ügyeletes felcsere egy bajba jutott vízitúrázó fiú segélyhívását a múlt hétvégén, amikor a gyerek több tucat társával együtt viharba került a Szjamozero tavon – közölte pénteken az északnyugat-oroszországi köztársaság egészségügyi tárcájának szóvivője.

A tavon felborult három csónak, amely ötvenegy embert – köztük negyvenhét kiskorút – szállított, aminek nyomán tizenhárom gyerek meghalt, egynek pedig nyoma veszett.

Az orosz médiában korábban az az információ jelent meg a Moszkvából érkezett nyaraló gyerekek tanárára hivatkozva, hogy az egyik fiúnak a rendkívüli helyzetek minisztériuma mentőszolgálatát sikerült felhívnia, amit ott figyelmen kívül hagytak. Ezt az értesülést a tárcánál cáfolták. Mostanra kiderült, hogy valóban történt segélyhívás, csak a szuojarvi központi kórházhoz érkezett be.

Az ügyeletes a hívást telefontréfának gondolta, arról nem számolt be sem a feletteseinek, sem a hatóságoknak és be sem jegyezte a naplóba. A bajba jutott vízitúrázók mentése csak másnap, vasárnap kezdődött el, miután egy partra kivergődött ember értesíteni tudta egy part menti falu lakosait.

A segélyhívásra nem reagáló nőt őrizetbe vették, gondatlanság címén indult ellene büntetőeljárás. Kedden gondatlanság gyanújával őrizetbe vették Anatolij Kovalenkót, a karéliai fogyasztóvédelmi felügyelet vezetőjét, a nyomozás ugyanis megállapította, hogy a hatósághoz tavaly több panasz is érkezett a gyerekek nyaraltatására szakosodott, a tragédiáért felelős Park-Otel Szajmozero kft. ellen, amelynek nem volt engedélye vízitúrákat szervezni. Kiderült, hogy a felügyelet egyszer sem lépett fel a vállalkozás ellen, amely a bejelentések szerint az egészség- és járványügyi előírásokat sem tartotta be.

Az üdültető cég igazgatóját, Jelena Resotovát és helyettesét letartóztatták, valamint őrizetbe vettek két oktatónőt is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »