Transzneműek a választásokon és a seregben

Transzneműek a választásokon és a seregben

Az amerikai hadseregben minden transzneműekkel szembeni korlátozást eltörölnek. A Demokrata Pártban közben azt jelentették be, hogy az őszi kongresszusi választáson két államban is férfiból nővé operált transzneműt fognak indítani.

Ashton Carter védelmi miniszter személyesen jelentette be, hogy azonnali hatállyal feloldja a fegyveres erőknél érvényben lévő tilalmat, amely transzneműekre vonatkozott.

„Küldetésünk az ország védelme, és mi nem akarunk olyan akadályokat, amelyek valakit képesítésétől függetlenül megfosztanak a hadsereg, a haditengerészet, a légierő vagy tengerészgyalogság kötelékében való szolgálattól” – közölte a Pentagonban a demokrata párti politikus.

Az amerikai hadseregben eddig is szolgáltak transzneműek, de helyzetük bizonytalan volt. Egy katona Németországban mint nő kezdett szolgálni. Nemváltoztató műtétjéhez női felettesének beleegyezését is megszerezte. „A női parancsnokom támogatott, megölelt, és azt mondta, minden rendben lesz, mögöttem áll” – közölte a férfivá vált katona. Szerinte a lépés méltóságot ad számára.

A transzneműek a politikában is jogokat harcoltak ki maguknak. A Demokrata Párt két transznemű jelöltet is indít az őszi kongresszusi választáson: Misty Snow-t és Misty Plowrightot. Mindketten a Misty nevet választották nővé operálásuk után, amelynek jelentése homályos. Egyiküknek sincs esélye arra, hogy megválasszák a mormonok lakta Utah-ban, illetve Coloradóban, jelöltségük így inkább üzenetértékű, az Egyesült Államokban élő 1,4 millió magát transzneműnek valló választópolgárnak.

A Demokrata Párt tudatosan vállalta el a szexuális kisebbségek képviseletét. Barack Obama elnök az egyik vezető belpolitikai kérdéssé tette például a szabad vécéhasználat ügyét, vagyis annak lehetőségét, hogy mindenki saját maga döntse el, hogy melyik nem számára fenntartott mellékhelyiséget használja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »