Traktor mellé okostelefon? – Ez a csúcstechnológia megállíthatatlan Magyarországon is

Traktor mellé okostelefon? – Ez a csúcstechnológia megállíthatatlan Magyarországon is

Az információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközök, a kapcsolódó technológiák és igénybe vehető szolgáltatások ma már szinte nélkülözhetetlenek a gazdasági életben. Az AgroStratéga országos felmérése szerint ez a tendencia a mezőgazdaságban is megfigyelhető.

A magyarországi vállalkozások 91 százaléka használt számítógépet, és mintegy 88 százalékuk csatlakozott az internethez 2014-ben a KSH legfrissebb adatai szerint. A vállalkozások közel 85 százaléka rendelkezett helyhez kötött széles sávú internetkapcsolattal, és folytatódott a mobil széles sávú kapcsolat (59 százalék) használatának terjedése is, ami 9,2 százalékponttal növekedett.

Már a vállalkozások által leginkább használt, helyhez kötött széles sávú internetkapcsolat területi eloszlásában sincsenek jelentős különbségek: 2014-ben a legmagasabb használati aránnyal (90 százalék) Közép-Dunántúl, a legalacsonyabbal (84 százalék) Észak-Alföld rendelkezett (KSH: Infokommunikációs (IKT-) eszközök és használatuk a háztartásokban és a vállalkozásokban, 2014).

Nem meglepő tehát, hogy a mezőgazdasági árutermelő gazdaságok döntéshozóinak körében nagyarányú az IKT-eszközök használata. Ahogyan talán az sem okoz meglepetést, hogy a negyvenévesnél fiatalabb korosztály esetében magasabb mobileszköz-használati értékeket kapunk, mint az idősebb generációnál.

Arányaiban a legnagyobb különbséget a táblagépek (40 százalék) és az okostelefonok (31 százalék) használatában mértük, míg a GPS-használatban mutatkozott a legkisebb (9 százalék) aránykülönbség. Asztali számítógépet viszont nagyobb arányban használnak a negyvenen túli generáció (68 százalék) képviselői, mint a náluk fiatalabbak (59 százalék).

Az internethasználó döntéshozók 98 százaléka legalább hetente csatlakozik a világhálóhoz, 94 százalékuk pedig legalább hetente fogad, illetve küld e-mailt. Az internetbanki szolgáltatások használóinak aránya a döntéshozók között 78 százalék, a rendszeres felhasználók aránya azonban ettől még 20 százalékponttal elmarad (58 százalék). A megkérdezettek mindössze 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy online banki szolgáltatásokat a jövőben sem tervez igénybe venni.

A kutatás 79–84 százalékban a különféle alapanyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) és gép, eszköz beszerzésében, továbbá a termény értékesítésében a döntéshozó, valamint 12–15 százalékban a döntést befolyásoló személyeket érte el.

A válaszadók 14 százaléka gazdasági szervezetet képvisel, 15 százalékuk egyéni vállalkozó, többségük pedig őstermelő és családi gazdálkodó. A minta nagysága 1448 fő.

A mintában kizárólag a hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából gazdálkodók jelennek meg, mivel ők a kutatás célcsoportja. Így a minta nem a teljes agráriumról ad képet, hanem a mezőgazdaságilag hasznosított terület döntő hányadát (közel 5 millió hektárt) művelő és területalapú, illetve zöldítési támogatásban részesülő több mint 174 ezer gazdaságot reprezentálja.

A kérdőívkitöltők által művelt terület nagysága összesen több mint negyedmillió hektár, átlagos birtokméretük pedig 179 hektár.

agrarszektor.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »