Trabant-múzeum nyílt egy volt autószervizben

Trabant-múzeum nyílt egy volt autószervizben

Trabant-múzeumot nyitottak hétfőn Prágában abból az alkalomból, hogy a szocialista évtizedek egyik legnépszerűbb személygépkocsijának gyártását huszonöt éve hagyták abba Németországban.

A prágai Trabant-múzeumot egy volt autószervizben alakították ki, és több tucat autó látható benne, gyakorlatilag az összes modell megtalálható a kiállításon.

A Kelet-Németországban, Zwickauban gyártott műanyag karosszériájú személygépkocsik bemutatása az elődnek számító AWZ P70-nel kezdődik és az utolsóként gyártott, immár négyütemű, Volkswagen-motoros 1.1-es típussal fejeződik be.

Német kimutatások szerint a Trabantokból összesen 3 096 099 darab készült. A legismertebb 601-es modellből több mint 2,8 millió. A hozzáférhető dokumentumok szerint a Trabant elődjének számító AWZ P70-et 1953-ban Karl-Marx-Stadtban (ma Chemnitz) fejlesztették ki, a nulladik sorozat első ötven darabját 1957-ben gyártották le. A sorozatgyártás a következő évben indult be.

A korabeli kultúrát is bemutatják

A múzeum működtetői nemcsak a gépkocsikra összpontosítottak, bemutatják a Trabihoz fűződő korabeli kultúrát is, elsősorban az akkori használati tárgyakat a kempingfelszerelésektől a legkülönfélébb konzervekig, amelyeket a kirándulók vittek magukkal. A látogatók megismerkedhetnek a Német Demokratikus Köztársaságban gyártott gyermekjátékokkal, elektronikával, kozmetikumokkal, élelmiszerekkel, szeszes italokkal és üdítőkkel. A múzeum falait több tucat korabeli plakát díszíti, emellett bemutatják a Trabantok gyártásának módját is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »