Tőzsdei blamázs: bedobta a törölközőt Norbi

Tőzsdei blamázs: bedobta a törölközőt Norbi

Búcsút int Norbi a tőzsdének, de cége szappanoperája ezzel nem ért véget. Nem futott még le az a per, amelyet a hazai dietetikusok szövetsége indított a fitneszguru ellen, és a britekkel vívott csatája sem zárult még le. Mindeközben a vállalat részvényeinek értéke mintegy másfél év alatt a negyedére zuhant, a kisbefektetők pedig nagyot buktak azon, hogy a nemzetközi terjeszkedéshez pénzre volt szükség. Schobert Norbert a tavalyi év tetemes veszteségét azzal magyarázza, hogy az árbevételek jövőbeni növekedéséhez rengeteget költött marketingre. Ez a részvénytulajdonosokat aligha vigasztalja.

Nem volt hosszú Schobert Norbert, azaz Norbi cégének tőzsdei pályafutása: a Norbi Update Lowcarb Nyrt. mindössze másfél éve mutatkozott be a budapesti parketten, törzsrészvényei 2014 szeptemberében voltak jegyezhetők 990 forintos áron. A kisbefektetőktől szerzett friss tőke alapvetően a cég nemzetközi terjeszkedésének marketingcéljait szolgálta volna, ennek lett volna eszköze az Andre Agassi teniszcsillaggal kötött reklámszerződés is. Azóta ennek a kooperációnak vége szakadt, a részvényárfolyam pedig gyakorlatilag negyedére esett. A nemzetközi terjeszkedésről talán annyit elég elmondani, hogy az exportból származó árbevétel tulajdonképpen eltűnt. Éppen ezért csökkent tavaly a cég nettó árbevétele. Ez a nemrég közzétett éves beszámolóból is látszik, de Schobert a vállalat tőzsdei oldalon közzétett üzleti jelentésében külön is kitér erre. A nemzetközi bolthálózat állítólagos dinamikus gyarapodása mellett ez finoman szólva furcsa.

Magyarázat mindenre van

Az igazgatótanácsi elnökként tevékenykedő fitneszguru a befektetőknek azt is megmagyarázza, hogy a nettó 840 millió forintos árbevételt pusztán a belföldi forgalomból is összehozó cég miért zárt mégis 344 milliós veszteséggel, miközben a tőzsdei bevezetés évében még 428 milliós nyereséget könyvelt el. Szerinte a csúnya bukta oka, hogy a bevétel jövőbeni bővülése érdekében jelentős marketing- és bérköltségek merültek föl. Egyebek mellett tetemes összeget költöttek szórólapokra és magazinmegjelenésekre, és sokba került Agassi is.

A bőkezű marketingköltések ráadásul részben hiábavalónak bizonyultak, legalábbis ha a marketing legfontosabb céljának a cég hírnevének öregbítését tekintjük. Másfél éve a teniszcsillaggal való szakítással volt tele a sajtó, nem is olyan régen pedig a Brit Dietetikusszövetséggel sikerült összerúgni a port. A volt rendőr azt állította, hogy a világ legnagyobb és legrégebbi táplálkozástudományi társasága az Eating Well, Living Well programba invitálta. Külön kiemelte, hogy mindez meghívásos alapon történt, a kezdeményezésben csak a szövetség által jóváhagyott szervezetek vehetnek részt. Rövid úton kiderült, hogy mindez a valóságnak kevéssé felel meg: miközben Schobert cége az erre épülő médiakampánnyal volt elfoglalva, a brit szervezet kategorikusan cáfolta a hírt. Sőt kijelentette, a közeljövőben sem terveznek együttműködni a vállalattal. Norbi rögtön hitelrontást kiáltott, több millió fontos kártérítési perrel fenyegetőzött, igazát elektronikus levelekkel és szerződésekkel próbálja igazolni.

Ködbe vesző valóság

Mint azt korábban megírtuk, az általa hivatkozott dokumentumok aligha támasztják alá igazát, de persze ki tudja, mi van még a tarsolyában, illetve hogy egyáltalán megtette-e az azokat a jogi lépéseket, amelyeknek a lehetőségét ügyvédei vizsgálták. Mindenesetre a brit dietetikusokkal kapcsolatos közlés több sebből is vérzik, a mai napig nem tudni, hogy pontosan mi történt. Jobb esetben a fitneszgurut félrevezették, és megállapodásnak álcázott hirdetésért fizettettek vele tetemes összeget. A rosszabbik eshetőség az, hogy ő maga is tudott arról, hogy állításai nem igazán állják meg a helyüket.

Hírdetés

Akárhogy is folytatódjon ez a történet, Norbinak a bíróság nem kedvenc helye, hitelrontásfronton pedig inkább a másik oldalról van tapasztalata. Itthon neki kellene bíróság elé állnia azért, mert A nagy kalóriahazugság című könyvében azt állította, hogy a Magyar Dietetikusok Szövetségének fő támogatója a Magyar Édességgyártók Szövetsége. Ez a kijelentés a szövegkörnyezettel együtt azt sugallja, hogy a hazai táplálkozástudományi szakma pénzért megvásárolható. Állítja ezt az a cégvezető, akinek vállalkozásait „furcsa” kommunikációért már a Gazdasági Versenyhivatal is bírságolta. 3 milliót például azért kellett befizetnie a kasszába, mert tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott azzal, hogy péksüteményekről megjelent hirdetéseiben egyebek mellett azt állította: testtömegcsökkentő hatásuk van. Egy korábbi megtévesztésüknek ugyancsak milliós bírság volt a jutalma.

Fogócska a jegybankkal

A cég a tőzsdei kivonulás előtt szinte folyamatosan macska-egér játékot űzött az MNB-vel. Már a bevezetés körüli időszak sem volt zökkenőmentes, de idén április óta gyakorlatilag folyamatosan adta ki a céggel kapcsolatos közleményeit a központi jegybank. Április 4-én még csak 1 millió forint felügyeleti bírságot szabtak ki a cégre, majd másnap a részvényeik kereskedését is fölfüggesztették. Mindezt azért, mert a vállalatnak több esetben sem sikerült tartania magát jogszabályokban előírt rendkívüli tájékoztatási kötelezettségéhez. Olyan információkat például többször is korábban hoztak nyilvánosságra a cég közösségi oldalán vagy a sajtóban, amelyeket az MNB által működtetett hivatalos közzétételi helyen egyáltalán nem vagy csak nagy késéssel jelentetettek meg.

Ilyen volt a hír a Brit Dietetikusszövetséggel való állítólagos együttműködésről, s ugyanez történt akkor is, amikor a cég vitába szállt a britekkel, és a sajtón keresztül próbált meg kommunikálni. Tette ezt annak ellenére, hogy a tőkepiacról szóló törvény rögzíti: a tőzsdei társaságoknak az értékpapír értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információkat elsődlegesen az MNB által működtetett, bárki által elérhető hivatalos közzétételi helyen kell mihamarabb nyilvánosságra hozni.

Feledékeny cégvezetés

Az efféle visszás tájékoztatás mellett probléma volt az is, hogy a Norbi Update elfelejtette közzétenni a részvényeihez kapcsolódó szavazati jogok számát sorozatonként, vagy éppen az alaptőke nagyságát. Arra is volt példa, hogy a jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyre nem került ki időben a cég közgyűlésének helye sem. Az efféle formaságok, úgy tűnik, nem játszottak fontos szerepet a vállalat életében.

Miután a cég pótolta hiányosságait, a részvények kereskedését április 12-ei hatállyal újra engedélyezte a felügyelet. Alig telt el azonban két hét, amikor szabálytalanságok miatt ismét fel kellett függeszteni. Mindezt május 4-én a jegybank 5 milliós bírsággal is megtoldotta, a papírok adásvételét pedig továbbra sem engedélyezte.

A kedden bejelentett, idén október 31-ei dátummal tervezett tőzsdei kivonulás tehát ebben az értelemben már nem igazán számít, mindössze a pontot tette ki az ügy végére. Ami miatt az eddig fordulatban bízó kisbefektetőknek még jobban főhet a fejük: Schobert Norbert 440 forintos áron venné vissza kétszer ennyiért piacra dobott részvényeit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »