Továbbtanulás: igazságtalansághoz vezethet a kormány javaslata

Továbbtanulás: igazságtalansághoz vezethet a kormány javaslata

Nem lesznek azonos értékűek a szakérettségik a gimnáziumiakkal a továbbtanulás szempontjából, ha jelen formájában fogadják el a kormány szakképzés átalakítására vonatkozó javaslatát – nyilatkozta lapunknak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Kifejtette, a tervek szerint például egy egészségügyi szakközépiskolát végzett tanulónak csak biológiát kellene tanulnia, kémiát és fizikát nem, ha viszont úgy dönt, hogy az orvosi egyetemre akar menni, akkor a felvételihez már ez utóbbi tárgyakból is vizsgáznia kell.

Ugyanis a kormány többek közt azt szeretné bevezetni, hogy a szakközépiskolákban – amelyeket szakgimnáziumokká neveznének át – csak azt az egy természettudományos tárgyat tanítsák, amely a gyermek szakmájához szorosan kapcsolódik. Ráadásul nemcsak a természettudományi tárgyak számát csökkentenék nagymértékben a szakközépiskolákban, hanem az idegen nyelv és a matematika óraszámát is. Tehát míg a közismereti tárgyak száma radikálisan kevesebb lesz, a szaktantárgyaké nőne.

Gallóné arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakmai kerettantervet együtt kéne vizsgálni a közismeretivel, ám előbbit még nem hozta nyilvánosságra a kormány, így egyeztetés sem indulhatott róla, pedig szeptember 1-jétől már szeretnék bevezetni az új rendszert. Ráadásul ha még el is fogadják a kerettanterveket, az intézményeknek időt kéne hagyni ahhoz, hogy saját programjukat ezekhez igazítsák. Ezek miatt a PSZ tegnap közleményben szólította fel a kormányt, halasszák el a szakképzés átalakításának bevezetését egy évvel, hogy legyen idő a széles körű szakmai egyeztetésekre.

Nemcsak a PSZ foglalt állást a halasztás mellett. Múlt héten a Nemzeti Pedagógus Kar is hasonló állásfoglalást adott ki, kifejezve aggodalmát is a változtatások miatt. Többek közt azzal érveltek, hogy a diákok korai választási kényszere és a pályaválasztás módosításának minden eddiginél nehezebb módja komoly feszültségeket okozhat. Problémának látták azt is, hogy a közismereti oldalon pedagógus-álláshelyek szűnhetnek meg, míg a szakmai oldalon pedagógushiány léphet fel, ami fokozza bizonyos szakmáknál a már eddig is meglévő problémát.

Kerestük a rendeletmódosítást előterjesztő Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy az utóbbi idők szakmai kritikáinak hatására megfontolják-e a változtatások bevezetésének halasztását, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »