Továbbra sem tüntethetnek Orbán házánál

Továbbra sem lehet tüntetni Orbán Viktor házánál. Az Alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes megtiltani a demonstrációt.

Egy devizahiteles csoport beadványát vizsgálták, akik a miniszterelnök házánál akartak tüntetni. A testület ugyanakkor mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szerintük ütközik a gyülekezési jog gyakorlása és a magánélet védelme. Az ellentmondást a parlamentnek kellene feloldani, a helyzetet az év végéig kell rendeznie az Országgyűlésnek. Ez feltehetően egy új gyülekezési törvényt jelent majd.

„Az alaptörvény római 6. cikk 1 bekezdését sértő mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenes helyzet áll fönn annak következtében, hogy a törvényalkotó nem szabályozta a magánszférához való alapjog és a gyülekezéshez való alapjog kollíziója esetén a kollízió feloldásának szempontjait és annak eljárási kereteit. Az Alkotmánybíróság ezért felhívja az Országgyűlést, hogy jogalkotási feladatának 2016. december 31-ig tegyen eleget. Az Alkotmánybíróság a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5.Kpk.46622/2014/2. számú végzése alaptörvényellenességének megállapítására és megsemmisítésére vonatkozó alkotmányjogi panaszt elutasítja” – jelentette ki Sulyok Tamás, az Ab elnöki jogokat gyakorló elnökhelyettese.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »