Továbbra sem járhatnak az autók a csicsói Olt-hídon

Továbbra sem járhatnak az autók a csicsói Olt-hídon

Noha már nagyon kevés munka maradt hátra, az eltelt két hónapban lassan haladt a csicsói Olt-híd építése. Készülnek a szalagkorlátok is, de aszfaltburkolat még nincs az átkelőn, ezért az autók továbbra is a póthidat használhatják az áthaladásra.

csicsoi-olt-hid-vn-004_or_b

Kedden esőben is dolgoztak az építők, az út melletti szalagkorlát tartóelemeit szerelték. A hídon továbbra is tilos az átjárás, ezt nemcsak tábla jelzi, a felhajtó részen egy réteg földet kiástak, úgy tudjuk, a betonépítmény műszaki ellenőrzéséhez volt szükség erre. A híd felületéről továbbra is hiányzik az aszfaltburkolat, a járdák, a külső védőkorlátok, akárcsak a szegélykövek már egy hónappal ezelőtt elkészültek, utóbbiakat viszont a napokban felszedtek. A járművek változatlanul a betonhíd közelében létrehozott póthídon közlekednek – ez akkor változhat meg, ha a hídon átvezető útszakaszra aszfaltburkolat kerül.

Bár az építést megrendelő Hargita Megyei Tanács szeptember elején kilátásba helyezte a kivitelezési szerződés felbontását a késlekedés miatt, erre nem került sor, időközben több megbeszélést is tartottak az érintett céggel. „Már csak néhány munkálat van hátra, a beruházás 95 százalékát elvégezték” – közölte szeptember végén kérdésünkre Borboly Csaba. A megyei önkormányzat elnöke a rendszer hibájának nevezte, hogy idejöhet egy távolabbi városból származó kivitelező, aki néhány emberrel próbál elvégeztetni egy több milliós munkálatot. Akkor úgy értékelte, bizonyos dolgokban az építőnek igaza van, ezt jogszabályokkal tudja bizonyítani, de ugyanez érvényes az építést felügyelő mérnökre és az építési felügyelőségre is – az álláspontok viszont nem találnak egymással.

Borboly Csabától most azt kérdeztük, hogy mikorra várható a munka befejezése, mikor nyitják meg a hidat a közúti forgalom számára. Azt is megkérdeztük, felszámítják-e a cégnek a korábban bejelentett intézkedés alapján a napi 75,9 lej büntetőkamatot. „Mindent megtettünk, amit a törvények megengednek. A szerződést nem bontottuk fel még, hisz úgy néz ki, az építési felügyelőség késve kiadott megállapításai szerint a hibákat ki lehet javítani, és át lehet adni akár ez évben a hidat” – fejtette ki Borboly. Úgy nyilatkozott, ha átadják a hidat a forgalomnak, újra dönteni kell arról, ki fogja elvégezni a hátralevő munkálatokat.

„Sajnos a létező dokumentumok alapján azonnali és egyértlemű szerződésbontásra nem volt jogi lehetőség, csak sok éves pereskedésre, ezt meg felelőtlenség lenne bevállalni, még ha ezzel az építővel kín és keserűség is dolgozni. De ezek a törvényeink” – ismertette Borboly. Hozzátette, az elsődleges kérdés az, hogy át lehet vagy sem járni a hídon, nem pedig a szerződésbontás. Megtudtuk azt is, hogy a szeptemberben bevezetett büntetőkamatokat tovább számolják a kivitelezőnek.

A korábbi, cserefából készült Olt-híd tartógerendái 2012 novemberében szakadtak be egy billenőkocsis teherautó súlya alatt. A javítások ellenére szükségessé vált egy új híd építése, amelyhez a tartópillérek elkészítése után feszített vasbetongerendákat használtak fel. Az építkezésre 2014 szeptemberében kötöttek kivitelezési szerződést, a befejezés pedig a tervezetthez képest közel egy évet késett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »